Autor Wątek: [Rozwiązany] Pytań parę  (Przeczytany 9270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pią, 07 Gru 2012, 21:17:20

Offline Reinicke

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
  • Konstruktor bez zdolności, ale z ambicjami.
Witam ponownie, przepraszam, że dręczę wam głowy mymi pytaniami, ale jestem w nowej wersji nowicjuszem absolutnym (z wersji 13.3, przeszedłem na wersję 18.1), no i mam kilka pytań.
1. Jak wystartować i sterować samolotami? Buduję, ustawiam, męczę się z tymi wszystkimi środkami  ciężkości etc. Jednak nawet gdy zbuduję przyzwoity projekt (czasami inspiruję się waszymi pomysłami z galerii, jednak powiedzcie, a więcej nie będę) to jak startuję ogonem uderzam o ziemię, lub zjeżdżam na boki.
2. Jak działa silnik "Ion" wystrzeliłem rakietę z tym próbnikiem wgranym już w grę. Dobudowałem panele słoneczne, no i: energia i paliwo jest, ten okrąg się na niebiesko świeci, ale gdy patrzę na Apoaphis to nic się nie zmienia. Czy coś robię źle. Jest bateria i ten śmieszny gaz.
3. Jeśli ktoś umie dobrze budować, to czy mógłby mi podesłac linka z jakimś swoim projektem rakiety, którą można wystrzeliwywac człony do stacji kosmicznej średniej wielkości, dzięki której mógłbym to wysłac na orbitę (nie mówię o największych dziełach, ale w miare możliwości przyzwoitycz rakietach), lub jeśli ceni sobię prywatnośc, to kilka porad, jak takową zbudowac.

Proszę admina i moderatorów, o, jeśli mogą, nie blokowanie przez jakiś tydzień, dwa tego wątka, ponieważ cały czas poznaję nowe możliwości Kerbali, a nie chce tworzyc nowych wątków, co chwila.

Z góry dziękuję za wszystko.  :D
« Ostatnia zmiana: Pon, 10 Gru 2012, 19:03:38 wysłana przez Jeryh »
Jeśli kiedykolwiek niechcący urażę kogoś to proszę wybaczyć. Będę się starał tak więcej nie zrobić.

Pią, 07 Gru 2012, 21:50:57
Odpowiedź #1

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
1. To nie jest takie proste. Ogon nie może być za długi, wszystko musi być symetryczne a konstrukcja stabilna. Dołącz SASy, wtedy będziesz równo leciał.

2.Silniki jonowe nie potrzebują paneli słonecznych. Są one bardzo słabe i nie nadają się do manipulowania niewielkimi orbitami, za to paliwo starcza na bardzo długo, dlatego używa się ich jako silników dodatkowych w  misjach na bardzo odległe planety.

3. Całkiem przyzwoitą rakietą jest zawarty już w grze Kerbal X. Można go dowolnie modyfikować a z jego konstrukcji nauczysz się, jak budować efektywne rakiety.

Reklama

Odp: Pytań parę
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 07 Gru 2012, 21:50:57 »

Pią, 07 Gru 2012, 22:01:44
Odpowiedź #2

Offline antwito

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 8
1. Najpierw musisz samolot wyważyć. Center Lift (środek wyporu można to nazwać) i Center Mass (środek masy) mają być w tym samym miejscu. Aby to zrobić Należy skrzydła przesuwać do skutku do przodu lub do tyłu. Warto też nie robić długich ogonów (Jak takowy zrobiłem w moim Kogucie I, którym wstyd się chwalić ;p ). Nie mam pojęcia jak Ci to inaczej wytłumaczyć niestety...
2.A akumulator/bateria jest?
3.Do stacji po bokach doczepiasz symetrycznie (na cztery) "przyczepniki" (to co odczepia rakiety) i doczepiasz do nich rakiety zrobione z dwóch białych, podłużnych zbiorników i silnik o mocy ok 215 j. Do tych rakiet kolejne "przyczepniki" i po dwa pomarańczowe duże zbiorniki i do tego ten największy silnik (ponad 2 tys. j.).

Mam nadzieję, że choć trochę zrozumiałeś moich "nauk". Jeśli chodzi o tłumaczenie to: Tak, wiem, nauczyciel ze mnie nie będzie ;p Chociaż może to i dobrze :p

Pozdrawiam!
Witek

Pią, 07 Gru 2012, 22:18:04
Odpowiedź #3

Offline Moskit

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 31
Ad1
Nieprawda, że centrum masy i nośności musi być w jednym miejscu. To powoduje tak naprawdę niestabilność samolotu, a przynajmniej z tego co zdążyłem zauważyć. Najlepiej, aby środek ciężkości był przesunięty do przodu względem środka nośności. Seriously.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 07 Gru 2012, 22:18:04 »

Pią, 07 Gru 2012, 22:19:58
Odpowiedź #4

Offline maniakDVD

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 6
1. Możesz ustawić "twardsze" sterowanie naciskając przycisk Caps Lock, co ułatwi sterowanie mniejszymi maszynami. Jeśli zahaczasz ogonem o ziemię przy starcie, to po prostu rozpędzaj się aż do końca pasa startowego, a potem lekko (na Caps Lock'u) podrywaj maszynę, ewentualnie podczep bardziej na tyle koła.
Jeśli samolot ściąga na boki, to spróbuj dodać SAS/szerzej rozstaw koła/umocnij konstrukcję (może skrzydła nie są stabilne i ściągają samolot na boki ;))

2. Jeśli przy używaniu silników jonowych apocentrum się nie zmienia, to być może:
           - jesteś za blisko Kerbinu (silniki jonowe są bardzo słabe, więc możliwe, że nie dają rady rozpędzić twojej rakiety)
           - masz za mało baterii/paneli/generatorów prądu.

3. Rakieta wynosząca jest bardzo łatwa do zbudowania, nie chcę mi się tłumaczyć, więc wkleję zdjęcie (w linku, żeby nie straszyć znienacka ludzi brzydkimi rakietami ;))
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Zbiorniki w czerwonej "ramce" dają radę wynosić satelitę na orbitę. Jest to prosta konstrukcja, 5 silników, każdy ma po 2 zbiorniki, wszystko przyczepione obok siebie, bez żadnych faz, na czterech zbiornikach są zwykłe SAS'y, aby zapobiec "turbulencjom" podczas lotu. Przy dużych projektach można dodawać dopalacze oraz zrobić więcej faz (w celu zmniejszenia wagi rakiety)
Zanim ktoś się przyczepi, że "niepotrzebna masa bla, bla, bla" to wiedzcie, że akurat w tym momencie potrzebowałem jak największej mocy do szybkiego zrobienia orbity ;)

Pią, 07 Gru 2012, 22:24:27
Odpowiedź #5

Offline antwito

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 8
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Ad1
Nieprawda, że centrum masy i nośności musi być w jednym miejscu. To powoduje tak naprawdę niestabilność samolotu, a przynajmniej z tego co zdążyłem zauważyć. Najlepiej, aby środek ciężkości był przesunięty do przodu względem środka nośności. Seriously.
Jako, iż Moskit jest bardziej obeznany w Kerbalach, to słuchajcie jego wypowiedzi ;p

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 07 Gru 2012, 22:24:27 »

Sob, 08 Gru 2012, 07:11:30
Odpowiedź #6

Offline Reinicke

• Szeregowy
  • *
Dziękuję serdecznie.

4. Na wstępie zapewniam, że grę kupiłem oryginalną, mogę nawet wstawić dowód wpłaty, jednak:
grę mam w folderze temp w KSSPatcher. Aby ją uruchomić muszę wchodzić we wszystkie foldery, jednak nie mogę przenieść ikony na pulpit (po prostu nie odpala). Dlaczego?

Przepraszam za składnię i gramatykę, nie mogłem tego sensownie sklecić.

Za odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Jeśli kiedykolwiek niechcący urażę kogoś to proszę wybaczyć. Będę się starał tak więcej nie zrobić.

Sob, 08 Gru 2012, 09:23:26
Odpowiedź #7

Offline kotaNAsuke

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
  • Junxit Mors Non Separabit
może po prostu utwórz na pulpicie skrót do ikony uruchamiającej ksp ? :)

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 08 Gru 2012, 09:23:26 »

Sob, 08 Gru 2012, 09:50:16
Odpowiedź #8

Offline Reinicke

• Szeregowy
  • *
Ok, dziękuję.

5. Wysłałem według waszych pomysłów rakietę i nią orbitowałem. Doczepiłem do niej port do dokowania i te wszystkie bajery, bo chciałem wysłać kilka rakiet i utworzyć stację kosmiczną. Jednak, gdy nacisnąłem end flight i wyszedłem z lotu, to nie było tego pokazanego na orbicie po wejściu w ten budynek z anteną. Dlaczego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Sob, 08 Gru 2012, 10:06:24
Odpowiedź #9

Offline kotaNAsuke

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
  • Junxit Mors Non Separabit
Ponieważ klikając "end flight" anulujesz lot i usuwasz statek z misji. Jeśli chcesz wyjść z misji bez jej kończenia to po kliknięciu esc kliknij "Space centre" zamiast "end flight"

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 08 Gru 2012, 10:06:24 »

Pon, 10 Gru 2012, 19:03:17
Odpowiedź #10

Offline 12341234123123

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 2
Problem rozwiązany, zamykam.

Pare pilnych pytań

Zaczęty przez MCQraff