Autor Wątek: [Rozwiązany] Planowanie lotu  (Przeczytany 11193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 05 Gru 2012, 23:30:27

Offline Danniel

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam. Jestem świeży na tym forum, więc na początek parę słów o mnie - mam na imię Daniel, 17 lat, interesuje się informatyką, motoryzacją i sportami motorowymi :) .

A teraz pytanie - może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi dokładnie z tym co wyświetla się obok radaru po zaplanowaniu lotu? Nie ogarniam tego i nie mogę nigdy trafić w tą zaplanowaną orbitę :/ .

Pozdrawiam,
Danniel
« Ostatnia zmiana: Pon, 10 Gru 2012, 18:56:22 wysłana przez Jeryh »

Śro, 05 Gru 2012, 23:54:29
Odpowiedź #1

Offline Akkarin153

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Gdy ustawisz rakietę pod odpowiednim kątem (niebieskie cos na radarze) to połowa pracy za Tobą. Ten żółty pasek znajdujący sie po prawej stronie radaru to prędkość jaka musisz osiągnąć, żeby poprawnie wykonać manewr.  Pod spodem wyświetlają się 2 wartości, ta od dołu to czas w którym powinieneś zacząć przyśpiesząć, a to nad nim, to czas wymagany do osiągnięcia prędkości.
Mam nadzieję, że pomogłem, warto dodać, ze powinieneś zacząć przyśpiesząć parę sekund wczesniej (o ile się nie mylę)

Przepraszam za ewentualne błędy, piszę z telefonu

Reklama

Odp: Planowanie lotu
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 05 Gru 2012, 23:54:29 »

Czw, 06 Gru 2012, 10:30:08
Odpowiedź #2

Offline Danniel

• Szeregowy
  • *
Robię wszystko tak jak napisałeś, to ten pasek mi się nie zmniejsza a czas wydłuża :/ . Potem jak doleciałem do tego miejsca to je minąłem i wracałem na Kerbin. Już mnie to cholernie irytuje bo męczę się z tym od paru godzin...

Czw, 06 Gru 2012, 10:37:33
Odpowiedź #3

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Może masz za słaby ciąg. A na sztucznym horyzoncie jesteś cały czas ustawiony na ten niebieski znacznik? Jeśli nie, skorzystaj z SASów i RSCów.

EDIT: Najlepiej uruchomić ciąg silników kilka sekund przed szacowanym czasem przyśpieszenia. Czyli załóżmy, że masz przyśpieszać 20 sekund, to odpalasz ciąg kiedy masz T - 20. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
« Ostatnia zmiana: Czw, 06 Gru 2012, 11:09:59 wysłana przez Ravnarr »

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 06 Gru 2012, 10:37:33 »

Czw, 06 Gru 2012, 12:39:12
Odpowiedź #4

Offline Danniel

• Szeregowy
  • *
Wydaje mi się, że wszystko wykonuje poprawnie a tu dalej źle wychodzi... łapcie screeny.

Tutaj moje ustawienie (sekundę po tym jak wyłączyłem silniki bo skończyło się Est. burn):

A tu podgląd jak wygląda obecna orbita i jak miała wyglądać...

Czw, 06 Gru 2012, 12:44:51
Odpowiedź #5

Offline rake

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Robię wszystko tak jak napisałeś, to ten pasek mi się nie zmniejsza a czas wydłuża :/ . Potem jak doleciałem do tego miejsca to je minąłem i wracałem na Kerbin. Już mnie to cholernie irytuje bo męczę się z tym od paru godzin...

Na swojej trajektorii lotu wyznaczasz punkt i dodajesz manewr, manipulując "uchwytami" tworzysz alternatywną trajektorię (ukazaną przerywaną linią pomarańczowego koloru), którą chcesz osiągnąć przy pomocy tego manewru. Komputer oblicza, co musisz zrobić i pokazuje Ci:

1. Kierunek i zwrot burna.
2. Prędkość, którą musisz nabrać w wyznaczonym przez punkt 1 kierunku, by uzyskać zamierzony efekt. (obok zielony "pasek postępu", pokazujący ile z tej prędkości już nabrałeś)
3. Przewidywana długość trwania burna - pokazuje ile sekund ma jeszcze trwać burn przy (chyba) przy założeniu aktualnej mocy silników - jeśli będziesz zmieniał moc w trakcie, ta wartość będzie również się zmieniać.
4. Czas pozostały do osiągnięcia punktu oznaczonego jako punkt manewru. ("na minusie" oznacza, że jeszcze dolatujesz do markera, "na plusie" pokazuje, że już go przeleciałeś)

Zasadniczo - wybierasz punkt oddalony o powiedzmy 2 minuty od Twojej pozycji, dodajesz punkt manewru i modelujesz sobie "uchwytami" pożądaną trajektorię lotu, po czym czekasz, aż osiągniesz marker i dopalasz w wyznaczonym przez 1 kierunku (cały czas go pilnując) aż wartość 2 będzie wynosić 0. Nie licz jednak na to, że wzbijesz się pionowo w górę na 50km, po czym wyznaczysz sobie manewr i zrobisz tak orbitę. Zwróć uwagę, jaką prędkość podaje Ci system, jako konieczną do uzyskania (lub wytracenia - zależy co robisz). Jeśli jest to na przykład 600m/s, a Ty masz rakietę przyspieszającą 2m/s*s, to sam sobie policz, ile czasu będziesz potrzebować na wykonanie tego manewru przy pełnej mocy.
Sam musisz sobie oszacować ile wykonanie manewru zajmie i o ile wcześniej zacząć dopalanie. Optymalnie by było, żeby osiągnąć marker w połowie wykonywania manewru.
Generalnie - jeśli chcesz przy pomocy tego systemu osiągnąć ładną, kołową orbitę, polecałbym raczej wynieść statek na jakąkolwiek orbitę (byle perycentrum było powyżej górnej granicy atmosfery) i potem ją w ten sposób poprawiać.

Edit: @up generalnie nie jest źle - popatrz ile z zielonego paska postępu Ci zeszło (95%?), a prędkości do osiągnięcia jeszcze 50m/s. Więc ile miałeś tam na początku? 1000m/s? Całe to przewidywanie pokazuje punkt, w którym musiałbyś w określonym jednym momencie zdobyć całą tę prędkość - jeśli to rozciągasz na - powiedzmy - 3 minuty, to i efekt jest daleki od zamierzonego.
Wyjdź na jakąkolwiek orbitę i w tym momencie działaj - najlepiej tak, żeby potrzebna do manewru prędkość nie była większa, niż - dajmy na to - 300m/s
« Ostatnia zmiana: Czw, 06 Gru 2012, 12:50:17 wysłana przez rake »

CPU: i5 2500K@4,4GHz
GPU: GIGABYTE R9 290 WindForce3x
MoBo: ASRock Z68 Extreme3 Gen3
RAM: 4x4GB DDR3 1600
SSD: OCZ Vertex3 120GB (system)
HDD: 2TB WD Green
Win7 pro x64

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 06 Gru 2012, 12:44:51 »

Pon, 10 Gru 2012, 18:55:51