Autor Wątek: [Rozwiązane] Jak polecieć na Ksieżyc za pomocą MechJeba  (Przeczytany 6738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 29 Lip 2013, 14:31:49

Offline kamster2525

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Bardzo proszę o pomoc wyleciałem na orbite moim nowiutkim statkiem i niedawno pobrałem MechJeba.
Więc proszę was o pomoc jak mam zaprogramować MechJeba żeby poleciał mi na księżyc i wylądował.
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Lip 2013, 12:20:16 wysłana przez Raynus »

Pon, 29 Lip 2013, 15:37:25
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Żeby korzystać z narzędzia, trzeba znać środowisko w jakim będzie działać. Jeśli samemu nie ogarniesz podstawowej mechaniki orbit żaden MJ ci nie pomoże.
Opis poszczególnych funkcji masz na tej stronie: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Ale radzę ci poznać choćby odrobinę mechaniki jaka jest niezbędna do lotów kosmicznych, chociażby tutaj: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Ale na tym forum jest pełno innych poradników.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Jak polecieć na Ksieżyc za pomocą MechJeba
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 29 Lip 2013, 15:37:25 »

Pon, 29 Lip 2013, 16:43:40
Odpowiedź #2

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 28
  • YT-Ber Cinematiców KSP
Jeżeli jeszcze nie leciałeś na Mun'a, to polecam ci polecieć bez żadnych autopilotów i innych cudaków bo to jedynie niszczy zabawę i gra szybko się znudzi. Najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie pooglądanie tutoriali (poradników) i samemu zdobyć Mun. Jeżeli chcesz się nauczyć latać i lądować na Munie, to popatrz chociażby na ten poradnik: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Według mnie, jest to dobrze zrobiony poradnik. Wiem bo sam się z niego uczyłem :D. Jeżeli sądzisz że twoja rakieta jest w stanie polecieć na Muna, to pomiń budowę rakiety w tutorialu.

PS. Patrząc po komentarzach tego poradnika, zauważyłem że nie tylko mi on pomógł :)

Pozdrawiam. :)
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Lip 2013, 16:47:54 wysłana przez Skyline »

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pon, 29 Lip 2013, 18:07:01
Odpowiedź #3

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Każdy cel da się osiągnąć tradycyjnie, stosując jedynie podstawowe zasady lotów orbitalnych.
Jeżeli tego nie ogarniesz, to będzie ci trudno robić cokolwiek. Automaty też mają swoje ograniczenia.

Najpierw naucz się wchodzić na orbitę, jak najekonomiczniej. Stopniowo z coraz cięższymi ładunkami.
Później poćwicz zmiany orbity.
Potem zbliżania się do obiektów i dokowania.
Potem lotów na księżyce, wreszcie opuszczania strefy grawitacji Kerbinu i orbitowanie wokół gwiazdy (wchodzenie na orbity innych planet).

Zdziwisz się jak zobaczysz, jak można daleko zalecieć, na niewielkiej ilości paliwa, stosując podstawowe zasady lotów orbitalnych. Ale trzeba poćwiczyć.

Najczęstszy błąd, to próby siłowego latania - zużywa się mnóstwo paliwa i nie dolatuje do celu.
I człowiek się denerwuje. A tym czasem trzeba tylko zrozumieć jak to wszystko samo lata.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 29 Lip 2013, 18:07:01 »

Pon, 29 Lip 2013, 18:36:23
Odpowiedź #4

Offline siubek

• Szeregowy
  • *
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Bardzo proszę o pomoc wyleciałem na orbite moim nowiutkim statkiem i niedawno pobrałem MechJeba.
Więc proszę was o pomoc jak mam zaprogramować MechJeba żeby poleciał mi na księżyc i wylądował.

a po co w ogóle grasz w kerbale skoro jakis głupi program robi za ciebie robotę (zabierając zabawe) a ty siedzisz jak ta sierota i sie gapisz jak samo leci? może jeszcze za ciebie rakietę zbudować? Jak chcesz sobie popatrzeć jak latają rakiety to sobie na yt pooglądaj, a nie spamuj forum.
Panie kolego, każdy lata, jak mu się podoba. Kamster jest nowym użytkownikiem i nie musi wiedzieć wszystkiego. Jego post nie narusza żadnego regulaminu forum, więc spamem nie jest, w odróżnieniu od Twojej wypowiedzi./ Ravnarr
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Lip 2013, 20:21:55 wysłana przez Ravnarr »

Pon, 29 Lip 2013, 18:57:28
Odpowiedź #5

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
Siubek, nie krytykuj, ok? Może chce się po prostu nauczyć? Sam jakoś próbowałeś lądować na Joolu i się pytałeś na forum czemu Ci nie wychodzi. Tak więc najpierw patrzymy na siebie a dopiero potem wytykamy błędy "nowym".
Co do tematu, faktycznie spróbuj dolecieć samemu, to jest najprostsze zadanie zaraz po osiągnięciu orbity i będziesz mieć większą frajdę. MJ przydaje się na początku, kiedy korzystanie z asas może ułatwić trochę manewrowanie i obczajenie "z czym to się je"
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 29 Lip 2013, 18:57:28 »

Pon, 29 Lip 2013, 20:23:56
Odpowiedź #6

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
MechJeb nie jest autopilotem, nie działa w ten sposób. Nie da się go zaprogramować, żeby sam gdzieś doleciał, może za Ciebie wykonać tylko podstawowe manewry. Jak inni pisali wcześniej, musisz najpierw znać podstawy. W dziale Tutoriale na tym forum jest wiele tematów, które Ci pomogą/

Pon, 29 Lip 2013, 20:47:17
Odpowiedź #7

Offline kamster2525

• Szeregowy
  • *
Dzieki za rady ale już udało mi się polecieć bez mechjeba tyle że chce wysłać kolonie, nie jestem taki nowy udało mi się już polecieć na moho i na duna ale chce nauczyć się jak sterować za pomocą MechJeba!!!

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 29 Lip 2013, 20:47:17 »

Pon, 29 Lip 2013, 20:59:43
Odpowiedź #8

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Och, chyba, że tak... No to tak jak pisałem - Mech Jeb nie działa w ten sposób. Ale skoro doleciałeś tam, gdzie piszesz, nie jest Ci raczej potrzebny :)

Wto, 30 Lip 2013, 12:19:48
Odpowiedź #9

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
W takim razie problem rozwiązany - zamykam temat.

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 12:19:48 »

Gdzie znajdę MechJeba 2.0?

Zaczęty przez TheReclif

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 3589
Ostatnia wiadomość Sob, 20 Kwi 2013, 11:41:42
wysłana przez Raynus
Czy da się wysłać coś na orbitę za pomocą ALT+F12

Zaczęty przez zydek

Odpowiedzi: 13