Autor Wątek: Samoistnie kończące się loty  (Przeczytany 5476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 22 Lut 2014, 15:37:44

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Witam was, ostatnio ze zdziwieniem zauważyłem, że brakuje mi trzech sond, jedna była na orbicie równikowej nad Minmusem(była dość wysoko, więc można wykluczyć zderzenie z górą), druga na orbicie polarnej nad Dres i na orbicie polarnej nad Moho. Sam ich napewno nie zakończyłem(to były 3 sondy, bym napewno chociaż jedną zostawił, zresztą postanowiłem, że nie będę ich ruszał), to się już zdarzyło wcześniej, ale olałem to myśląc, że to ja coś przez przypadek wcisnąłem. Ale nagłe zniknięcie 3 sond to już mnie niepokoi, więc może ktoś ma jakieś pomysły co mogło się stać z tymi sondami?

Sob, 22 Lut 2014, 15:40:24
Odpowiedź #1

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
A jakieś mody były używane? Nagły ich brak, a nawet niedoczytanie z pamięci może skutkować skasowaniem.
Best regards from Valhalla

Reklama

Odp: Samoistnie kończące się loty
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 15:40:24 »

Sob, 22 Lut 2014, 16:15:59
Odpowiedź #2

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
Mody jakie mam to części z B9(parę części z tego moda wgrałem tylko), Texture Replacer, Visual Enhancments(czy jakoś tak) oraz Chatterer. Te sondy były wystrzelane, z tymi modami(ale żadnych części z nich nie używały) i ostatnio nie kasowałem żadnego moda, jedynie dodałem chatterer, bo wcześniej go nie było, ale to nie jego wina, bo sonda na Minmusie jeszcze była, po wgraniu moda leciałem na Minmusa i widziałem jej znacznik. Crashe się nie zdarzały, przed zauważeniem faktu zniknięcia sond gra mi się zawiesiła, ale to też chyba nie tego wina, bo przed tym zwisem pokazywało mi 17 aktywnych lotów, po zwisie też, a zgodnie z moimi wyliczeniami powinno być 20 lotów.

Sob, 22 Lut 2014, 20:18:44
Odpowiedź #3

Offline DawsterTM

• Sierżant
Myślę, i myślę, i myślę, i nic nie wymyślę. Jeśli nie nastąpiła kolizja ani skasowanie moda z których sondy korzystały, ostatnią nadzieją jest chyba tylko debris. Jeśli masz go ustawionego na 0 lub inaczej nisko, i jeśli sondy z jakiegoś powodu zostały przez grę uznane za debris, mogły zniknąć.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 20:18:44 »

Sob, 22 Lut 2014, 20:29:35
Odpowiedź #4

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Z tymi debrisami to się zgodz... zaraz! A może sondy się zderzyły z resztkami rakiety która dostarczyła te sondy.

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Sob, 22 Lut 2014, 20:31:00
Odpowiedź #5

Offline DawsterTM

• Sierżant
Mało prawdopodobne. Pojedynczy przypadek jeszcze jest możliwy, ale trzy pod rząd to już za dużo.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 20:31:00 »

Sob, 22 Lut 2014, 20:36:49
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Niemożliwe jest, by dwa obiekty zderzyły się gdy są poza słynną sferą 2.3 kilometra, chyba że z powierzchnią planety bądź jej atmosferą, co kiedyś tłumaczyłeś szerzej. Kiedy fizyka nie oddziałuje na dwa obiekty które zderzyłyby się ze sobą, po prostu przez siebie przenikną. Ewentualne zdarzenie wytworzyłoby też sporo fruwającego złomu - a wśród niego procesor sondy, który zaznacza jako statek. Podejrzewam raczej błąd techniczny gry. Próbowałeś wczytać quicksave'a albo coś w tym rodzaju?

PS: Jeśli wyślesz tam ekspedycje sprawdzające to proszę o jedno.

Uzbrój je porządnie.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Sob, 22 Lut 2014, 23:03:06
Odpowiedź #7

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
Max persistens debris jest ustawione na 250, gra mi w tej chwili pokazuje jakieś 93 debris, w chwilach lotu sond na pewno nie było więcej, co jest najciekawsze sonda, która była nad Moho nie posiadała silników, więc na chłopski rozum powinien nad Moho orbitować odrzucony silnik, ale nad Moho nie krąży żaden śmieć, nad Minmusem pamiętam, że razem z sondą także krążył śmieć i go także nie ma, ale co ciekawe, nad Dresem dalej krąży napęd sondy, która zniknęła. Co ciekawe, podczas trwania misji sondy nad Minmusem i Dresem na ich powierchni były aktywne pojazdy, na Minmusie była baza a na Dres lądownik bezzałogowy i im nic nie jest. Ja już też zbaraniałem kompletnie o co tu chodzi. Po zderzeniu sondy ze śmieciem powinno się narobić dużo resztek, a nic takiego nie ma.

Edit: Przejrzałem plik persisent.sfs, który zawiera informacje o lotach i w nim także nie istnieją już wpisy tych sond.

Edit2: Nie no, ja już nie mam siły. Przed chwilą odkryłem, że wcięło kolejną sondę, która znajdowała się na polarnej orbicie nad Mun. Została ona wyniesiona przez wahadłowiec, który sobie spokojnie lata zadokowany do stacji. O co w tym chodzi? Sonda na Muna zostałą wyniesiona stosunkowo niedawno(w kerbalskiej skali czasu), może kilkanaście dni temu. Wykonam kopie save, aby uratować reszte cennych lotów.
« Ostatnia zmiana: Sob, 22 Lut 2014, 23:15:03 wysłana przez kamils096 »

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 23:03:06 »

Sob, 22 Lut 2014, 23:16:36
Odpowiedź #8

Offline Zerdzio

• Plutonowy
  • Reputacja: 6
  • Be Happy
To na 100% UFO

Jak znikneła ci połowa, to raczej kraken

Sob, 22 Lut 2014, 23:20:26
Odpowiedź #9

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
Myślałem, że Kraken występuje raczej jak się oddalamy od Słońca, a przecież wcięło także sonde na Moho czy Minmus. Zresztą niektórzy budują nad Munem czy Minmusem potężne konstrukcje i nic się nie dzieje, a Kraken miałby zabrać maleńką sonde?
« Ostatnia zmiana: Sob, 22 Lut 2014, 23:22:45 wysłana przez kamils096 »

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 23:20:26 »

Sob, 22 Lut 2014, 23:23:06
Odpowiedź #10

Offline Zerdzio

• Plutonowy
  • Reputacja: 6
  • Be Happy
Ogólnie to występuje daleko od Słońca, ale jak zgłodnieje to grasuje blisko, nocami porywa małe kerbalątka, a na dogryzkę statki kosmiczne  ;D

Sob, 22 Lut 2014, 23:37:58
Odpowiedź #11

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
W Dniu Niepodległości obcy też przejęli sondy przed inwazją. Przypadek?
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 22 Lut 2014, 23:37:58 »

Nie, 23 Lut 2014, 19:53:21
Odpowiedź #12

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
To i tak dziwne, że jak Kraken był w okolicach Dres, to nie wziął lądownika czy bazy na Minmusie. Jakieś pomysły co mogę zrobić z tym fantem?

Edit: Ok, na Mun i Minmus lecą nowe sondy, na Dres brak funduszy(czyli chęci), które będą od teraz dokładnie obserwowane. Może uda się wyśledzić, przez co one znikają.
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lut 2014, 18:50:31 wysłana przez kamils096 »

Wto, 25 Lut 2014, 14:36:01
Odpowiedź #13

Offline Grzegorz2121

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Ja myślę ,że to przez chaterrer bo ten mod dodaje pikanie sond.
Nie miałeś jakiś błędów podczas startu gry lub w trakcie?
Może to kraken.

Moje osiągnięcia:
-Kerbin: satelita,stacja kosmiczna
-Mun: lądownik załogowy z powrotem,baza,łazik automat.
-Minmus: sonda na powierzchni
-Eve: satelita, próbnik
I wiele innych!

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 25 Lut 2014, 14:36:01 »

Wto, 25 Lut 2014, 14:44:12
Odpowiedź #14

Offline DawsterTM

• Sierżant
Chaterer to plugin, nie part. Trochę podstawowej wiedzy o modach by się przydało przed stawianiem porad.

Przestańcie też powtarzać KRAKEN. Bug ten został już naprawiony dawno, a i tak działał tylko kiedy kamera była akurat na pojeździe.