Witam
Tweak Scale jest pluginem pozwalającym zmieniać rozmiar części w hangarze za pomocą paska Scale po kliknięciu prawym przyciskiem myszy.
Dodatkowo zmienia on też ilość zasobów, masę cenę itd..

Pobrać go można stąd :
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘOficjalna strona :
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ)
Działa on z większością części stockowych. Jeśli jakaś część go nie obsługuje (np. z modu) trzeba zmodyfikować jej plik cfg, zajmie nam to chwilę.
Aby skalować część musimy najpierw wprowadzić wartości żeby program wiedział że ma skalować np. od 50 do 150%.
Możemy skorzystać z pliku dostarczonego do gry np. tryb surface :
scaleFactors = 0.25, 0.35, 0.5, 0.7, 1.0, 1.4, 2.0
scaleNames = 25%, 35%, 50%, 70%, 100%, 140%, 200%
defaultscale = 1
Czyli załadowana część będzie w rozmiarze oryginalnym (1) następny stopień to 140% (1.4) i 200% (2), proste prawda ?
Oryginalne tryby można przejrzeć w folderze TweakScale i pliku DefaultScales :
Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.
Ja chciałem skalować mod FusTek więc zrobiłem sobie swój cfg, w folderze z modem utworzyłem plik z notatnika z zawartością :
SCALETYPE
{
name = Fustek_TweakScale
freeScale = false
scaleFactors = 0.625, 1.25, 2.50, 3.50, 4.5
scaleNames = Small, Medium, Large, Large 2, Large 3
defaultScale = 1
}
name = nazwa trybu, może być dowolna przypisuje się ją do części ale o tym potem
freeScale = wyłączamy dowolną skalę i wprowadzamy stopnie
Scale Factors = skala modelu
scale Name = nazwa wyświetlana na pasku
default scale = skala standardowa, czyli gdy klikniemy obiekt w hangarze pojawi się w skali 1 czyli rozmiarze oryginalnym
I tak dla small będzie 0.625 dla medium 1.25 dla Large 2.5 rozmiaru oryginalnego itp..
Teraz wystarczy wejść do cfg danej części i na samym dole ale NAD ostatnią klamrą } dodać wpis :
MODULE
{
name = TweakScale
type = Fustek_TweakScale
}
W linijce type wpisujemy nazwę trybu, w tym przypadku FusTek więc mod będzie korzystał z danych zapisanych w pliku powyżej.
Myślę że każdy z podstawową znajomością angielskiego i umiejętnością myślenia to ogarnie

Pozdrawiam i zapraszam do korzystania.