• Pomysł-Forumowa megakonferencja 5 2
Aktualna ocena:  

Ankieta

Co sądzisz o przedstawionych zmianach?

Nic mi się nie podoba
0 (0%)
Wszystko mi się podoba
3 (75%)
Podoba mi się tylko element konkurencji
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko element konkurencji
1 (25%)
Podoba mi się tylko większa ilość edycji
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko większa ilość edycji
0 (0%)
Podoba mi się tylko skrócenie czasu dla debiutantów
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko skrócenie czasu dla debiutantów
0 (0%)

Głosów w sumie: 4

Autor Wątek: Pomysł-Forumowa megakonferencja  (Przeczytany 67862 razy)

Wto, 12 Lip 2016, 08:27:15
Odpowiedź #45

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
@up
Dzięki Pizmak, zobaczymy.

Teraz kilka spraw. Po pierwsze-ciągle nie mamy nazwy dla imprezy. Odwołuję się więc do waszej kreatywności. Termin zgłaszania-od teraz do godziny 16 13 lipca. Potem ankieta do 16 14 lipca. Uprzejmie proszę o rozsądne nazwy.

Po drugie-musimy ustalić godzinę otwarcia. Ponieważ będę dostępny dopiero 18 lipca w godzinach póżnopopołudniowych, jest to dla mnie dość istotne.

Po trzecie-czy chcecie, aby impreza była taka jak PMB (coś nowego na dany temat) czy raczej była podsumowaniem działalności gracza w danym okresie.

Plus prośba do Ciebie Protoss: ogłoś zbliżającą się imprezę na jakieś pięć dni przed rozpoczęciem, bo ja nie będę w stanie tego zrobić.
Komentujcie i wyrażajcie opinie.

Wto, 12 Lip 2016, 10:23:46
Odpowiedź #46

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
1. Kerbcon ? :D

3. Coś nowego ! Po co komu podsumowanie gracza ? Jak to kogoś interesuje to wchodzi w profil i ma.
Ja bym to widział tak, że dany użytkownik projektuje pojazd w dowolnej kategorii i o dowolnym przeznaczeniu, a następnie w dniu prezentacji przedstawia zdjęcia i dane np. masa, wymiary, przeznaczenie, systemy na pokładzie, jakieś specjalne bajery itd.
I tak na przykład zgodnie z rozkładem dnia 4 mamy prezentację statków międzyplanetarnych, więc wrzucamy zdjęcia swojej fury, opisujemy co ona robi, jakie ma bajery itd.

4. Jak wyobrażasz sobie stworzenie konferencji  ? Moim zdaniem najlepiej by było to stworzyć tak by każdy przezntowany statek miał osobny temat bo wtedy łatwiej o nim podyskutować. A nie : hej @xyz, mam pytanie odnośnie statku ze strony 14, ile ma bateri !! XYZ : odpowiedź masz na stronie 63...

5. Warto zrobić też ankietę, żeby sie nie okazało że w konferencji weźmie udział 5 osób...

6. Mody dozwolone ? Jeśli tak to czy jest jakiś limit ? Osobiście mam ich 85, włącznie z modyfikacjami układu planetarnego, i nie widzi mi się grać na stocku. 
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Reklama

Odp: Pomysł-Forumowa megakonferencja
« Odpowiedź #46 dnia: Wto, 12 Lip 2016, 10:23:46 »

Wto, 12 Lip 2016, 10:58:56
Odpowiedź #47

Offline JW

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
Ja jestem za tym, żeby to było w stylu PMB. Proponuję także, żeby nie odbywało się to codziennie, lecz pomiędzy pokazami były 1 - 2 dni przerwy. Chciałbym wziąć w tym udział ale raczej nie będę dostępny każdego dnia i nie dam rady zrobić projektu do każdej kategorii. Nazwa, może "K3"?

Wto, 12 Lip 2016, 12:21:41
Odpowiedź #48

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Chciałbym zwrócić uwagę na istotną rzecz, o której wspomniał angorek. Zróbcie ankietę ile osób w ogóle jest chętnych, by wziąć w tym udział. Bo ja mam wrażenie Mithrill, że trochę nie wyczuwasz koniunktury. Ale może się mylę.

Reklama

« Odpowiedź #48 dnia: Wto, 12 Lip 2016, 12:21:41 »

Wto, 12 Lip 2016, 19:29:21
Odpowiedź #49

Offline Nolanoth

• Szeregowy
  • *
Kerbalfest :D

To 18 lipca czy 18 sierpnia?
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
ogłoś zbliżającą się imprezę na jakieś pięć dni przed rozpoczęciem
Moim zdaniem lepiej przy ankiecie napisać od razu o co chodzi bo nie wszyscy monitorują ten wątek. I dać czas na projektowanie, w ciągu 5 dni stosunkowo niewiele można zdziałać. Więcej czasu, więcej pomysłów. Od teraz do 18 sierpnia (tak jak była pierwotna propozycja) można wpaść na trochę pomysłów i przede wszystkim je zrealizować.

Ankieta - dobra rzecz.

Coś nowego ! Po co komu podsumowanie gracza ? Jak to kogoś interesuje to wchodzi w profil i ma.
Ja bym to widział tak, że dany użytkownik projektuje pojazd w dowolnej kategorii i o dowolnym przeznaczeniu, a następnie w dniu prezentacji przedstawia zdjęcia i dane np. masa, wymiary, przeznaczenie, systemy na pokładzie, jakieś specjalne bajery itd.
I tak na przykład zgodnie z rozkładem dnia 4 mamy prezentację statków międzyplanetarnych, więc wrzucamy zdjęcia swojej fury, opisujemy co ona robi, jakie ma bajery itd.

Moim zdaniem najlepiej by było to stworzyć tak by każdy przezntowany statek miał osobny temat bo wtedy łatwiej o nim podyskutować.
Popieram!
Można ogarnąć osobny dział konkursowy na takie inicjatywy. I jak na moje mody powinny być dozwolone, wszak wnoszą one ogrom kreatywnych pomysłów na ich wykorzystanie. :P

Wto, 12 Lip 2016, 21:12:02
Odpowiedź #50

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
@up
18 sierpnia, dzięki za poprawę.
Ankietę wstawiam zaraz, genialny pomysł
@angorek
Mody myślę że mogą być, tylko trzeba wyszczególnić w opisie(najlepiej również powiedzieć, co z nich wziąłeś). Aczkolwiek, raczej wolałbym żeby projekty były testowane w stockowej fizyce, bez FARa czy RO.
Nie wiem, czy po wprowadzeniu przerw nie wejdziemy z terminem w rok szkolny.
Każdy statek w osobnym temacie, hmm... Nie wiem, jak to rozwiązać technicznie, może pogadam z ingwdenem.

Reklama

« Odpowiedź #50 dnia: Wto, 12 Lip 2016, 21:12:02 »

Wto, 12 Lip 2016, 23:58:16
Odpowiedź #51

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Poproś ingwdena o zrobienie działu na forum - KerbCon, Kerbfest, Megakonferencja czy jak tom będzie się nazywało. W dziale rozdziały na każdy dzień, w rozdziałach każdy zaprezentuje. Jeśli ingwden się zgodzi, a jeszcze lepiej udzieli mi mocy administracyjnych (o co kiedyś pytałem) mogę pomóc w realizacji. On może nie mieć czasu, ja w sierpniu jestem na dzień dzisiejszy dyspozycyjny

Czw, 14 Lip 2016, 09:05:46
Odpowiedź #52

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
@up
To ma szansę się udać. Spróbuję.

Wysłane standardową klawiaturą mojej Motoroli.

Reklama

« Odpowiedź #52 dnia: Czw, 14 Lip 2016, 09:05:46 »

Sob, 16 Lip 2016, 23:17:07
Odpowiedź #53

Offline Fortex

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Ambitne pomysły macie panowie brakuje tylko stoiska z trunkami wszelkiej maści  (alkohol 0% oczywiście )

Czw, 21 Lip 2016, 20:26:17
Odpowiedź #54

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 12
"Myślę że jeśli odpowiednio dużo osób się o tym dowie, to chociaż zobaczą, a kto wie, może nawet wystąpią"

Ani nie zobaczę, ani nie wystąpię. Ani mnie to nawet nie interesuje, bo w tej grze nie chodzi o współzawodnictwo. Nie sądzę też aby na tym forum była inna opcja niż zwycięstwo Kadafa, niezależnie od układu sędziów. Brakuje na tym forum ludzi, którzy potrafią projektować, a gra jest w tej chwili tak zepsuta, że ci najlepsi przestali grać. Przez to, i tak mała już społeczność zdycha.

Reszty nie czytałem.

Reklama

« Odpowiedź #54 dnia: Czw, 21 Lip 2016, 20:26:17 »

Czw, 21 Lip 2016, 20:31:12
Odpowiedź #55

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
A nie jest tak że w Konferencji ma być multum kategorii?
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Czw, 21 Lip 2016, 21:15:43
Odpowiedź #56

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
" Nie sądzę też aby na tym forum była inna opcja niż zwycięstwo Kadafa, niezależnie od układu sędziów. Brakuje na tym forum ludzi, którzy potrafią projektować
Jakoś ostatnio to Drangir wygrał a nie Kadaf. A osób umiejących projektować jest mało bo to jest bardzo małe forum i niewiele osób się tutaj udziela.

Reklama

Odp: Odp: Pomysł-Forumowa megakonferencja
« Odpowiedź #56 dnia: Czw, 21 Lip 2016, 21:15:43 »

Czw, 21 Lip 2016, 21:34:35
Odpowiedź #57

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Chciałbym też przypomnieć że z okazji PMB i innych zabaw tego typu aktywność forum tylko rosła, bo w końcu coś się zaczynało dziać.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Czw, 21 Lip 2016, 23:17:28
Odpowiedź #58

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
To ja też się wypowiem. Ogólnie za czasów PMB całe forum przeżywało rozkwit, co chwilę ktoś coś wrzucał w rozmaitych wątkach. A PMB było świetną akcją korzystającą z aktywności wielu użytkowników. Tyle, że teraz jest całkiem inaczej. Niemal nikt nie prezentuje niczego, starzy wyjadacze odpuścili sobie KSP z rozmaitych względów. Nowi wpadają na chwilę, ale też nic nie wrzucają. Chyba głównie by zapytać o bugi, albo pobrać spolszczenie, którego nie ma. Wielu było zdolnych konstruktorów jednego dnia, którzy mimo pochwał i zachęt nie pojawili się więcej na forum (to kontrargument dla tych, którzy twierdzą, że nikt nic nie wrzuca przez hejty na słabizny). Wydaje mi się, że po prostu na rynku gier jest sporo ciekawszych z takich czy innych względów pozycji i niszówka taka jak KSP z grafiką generalnie słabą nie ma jak konkurować z nowymi tytułami.
Wracając natomiast do tej konferencji, no to cóż, obawiam się, że miałem jednak rację w kwestii frekwencji. 8 osób weźmie udział. Ale jako widzowie, czy jako realizatorzy "szkoleń"? A w ogóle to po co te szkolenia tak naprawdę? Jest sporo wątków o tym jak latać od strony technicznej, czyli oberthy, asysty itd. Jeszcze więcej jak polecieć na Muna, czy gdzieś tam. Wątki o budowaniu? Jeśli ktoś ma talent to nie potrzebne mu żadne instruktarze, będzie dobry, jeśli talentu niet, to i tysiąc godzin nauki nic nie da.
I właśnie nie wiem Mithrill, czy ty pomysł na tę konferencję wymyśliłeś, by zrobić coś wielkiego? Czy coś sensownego? Ogólnie nie pytam złośliwie, tylko z ciekawości. Bo idea przedsięwzięcia moim zdaniem nie trafia w zapotrzebowanie. Bo czy jest zapotrzebowanie na wiedzę jak latać, czy budować? Nie kojarzę takich pytań na forum od dłuższego czasu. Ja tu widzę zapotrzebowanie w kwestii problemów technicznych z grą, bugi, instalowanie modów i tym podobne. I to wszystko.
Jednakże tak czy owak życzę powodzenia w realizacji projektu, może okaże się, że coś się tu wylęgnie ciekawego i mój sceptycyzm okaże się bezzasadny.

Reklama

« Odpowiedź #58 dnia: Czw, 21 Lip 2016, 23:17:28 »

Nie, 31 Lip 2016, 19:54:44
Odpowiedź #59

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
@up
Pierwotny pomysł zakładał, że byłoby to coś służące podsumowaniu osiągnięć jako gracza i użytkownika. Potem ewoluował on w stronę czegoś podobnego do PMB, mającego dawać użytkownikom pole do prezentowania się. Odnosząc się do Twojej wypowiedzi: nigdzie nie pisałem o szkoleniach. Konferencja ma służyć (w założeniu) jako okazja do pokazania co się potrafi-po to podział na kategorie i kącik debiutanta (z którego swoją drogą sam chyba skorzystam). Mam nadzieję, że 10 osób, które zadeklarowały udział, pokażą się od jak najlepszej strony.

Teraz słowo do wszystkich: ankieta frekwencyjna zamknięta, wyniki: 10 razy tak, 4 razy nie. Otwieram nową, odnośnie nazwy. Jeśli można, proszę o szybkie głosowanie, bo jutro wcześnie wyjeżdżam (wcześnie czyli 7.00).
Edit: @JackRyan wysłałem do ingwdena twoją propozycję.
« Ostatnia zmiana: Nie, 31 Lip 2016, 22:53:12 wysłana przez Mithrill »