• Pomysł-Forumowa megakonferencja 5 2
Aktualna ocena:  

Ankieta

Co sądzisz o przedstawionych zmianach?

Nic mi się nie podoba
0 (0%)
Wszystko mi się podoba
3 (75%)
Podoba mi się tylko element konkurencji
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko element konkurencji
1 (25%)
Podoba mi się tylko większa ilość edycji
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko większa ilość edycji
0 (0%)
Podoba mi się tylko skrócenie czasu dla debiutantów
0 (0%)
Nie podoba mi się tylko skrócenie czasu dla debiutantów
0 (0%)

Głosów w sumie: 4

Autor Wątek: Pomysł-Forumowa megakonferencja  (Przeczytany 67859 razy)

Pon, 04 Kwi 2016, 20:37:05

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
Witam.
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale
Do rzeczy: otóż przeglądając sobie wiadomości gamingowe zauważyłem znaczną rolę w tym biznesie wszelkiego rodzaju targów, konferencji i tak dalej. Z tego powodu pomyślałem: skoro już mamy roleplay w formie prezesów korporacji, to może zorganizujmy taką imprezę?

Obecnie widzę to tak-nasze targi/nasza megakonferencja rozpoczyna się w wyznaczonym przez administrację terminie i trwa plus-minus 10 dni. Pierwszy jest przeznaczony na wstępną prezentację, przedstawienie tematów itp. Potem przez jakiś tydzień korporacje (=forumowicze) przedstawiają swoje dokonania od ostatniej konferencji/w danym roku. Każdego dnia odbywa się prezentacja w innym temacie-jednego rakiety, drugiego samoloty, trzeciego stacje, czwartego bazy, piątego łaziki i samochody, szóstego statki kosmiczne, siódmego różne drobnostki (satelity etc.). W tym czasie prezentować się może każdy, o ile jest to zgodne z tematem. Potem następuje czas przeznaczony dla nowych użytkowników-mogą przedstawiać WSZYSTKIE swoje osiągnięcia z danego okresu czasu; bez podziału na tematy i z wyłącznym prawem głosu. Oczywiście mogą też zaprezentować się wcześniej.

Prezentacje będą oceniane przez grupę sędziów, wybieranych spośród administracji i użytkowników, którzy mogą (jeśli będzie to miało odzew) wręczać nagrody na trzech lub więcej stopniach, w kategoriach np. pomysłowość, profesjonalizm, przedstawienie; osobno dla doświadczonych i niedoświadczonych, możliwe że również osobno dla każdego tematu (dla doświadczonych). Wtedy ostatni dzień byłby przeznaczony na wręczanie nagród i podsumowanie. A jeżeli nie, tom po prostu tylko podsumowanie, ew. zapowiedzi i plany na następny rok/okres czasu

Zachęcam do wyrażania opinii i zgłaszania poprawek.

Pon, 04 Kwi 2016, 21:14:12
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Gdyby to nasze forum Mithrill miał 1000 aktywnych userów, to to by miało może jakiś sens. Ale teraz, w tej chwili, aktywnych userów jest może 3. To jak ty chcesz tu jakieś megakonferencje robić? Dla trzech ludzi?:) Z których na dodatek żaden nie robi samochodów na przykład. O nagrodach też raczej zapomnij. Tu się nawet rang grafik nie można doczekać, które to graficzki Raynus robi już 3 lata i nawet nie tyle, że nie widać końca tej roboty, nie widać nawet jej początku. Z sędziami też zasadniczo tak w kit, bo sędziowie muszą mieć doświadczenie i lubić budować rozmaitości. To pewnie zamiast sędziować, woleli by pouczestniczyć, tylko przecież nie będą się sami oceniać, no nie?

Myślę, że to forum jest po prostu zbyt małe na takie zabawy.

Reklama

Odp: Pomysł-Forumowa megakonferencja
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 04 Kwi 2016, 21:14:12 »

Pon, 04 Kwi 2016, 21:24:55
Odpowiedź #2

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
Kadaf podszedł bardzo realistycznie. Jednak mi po głowie od jakiegoś czasu również chodzi pomysł bardzo podobny jednak nie tak doprecyzowany jak ten. Super pomysł tylko właśnie! Kwestia zebrania szanownego grona, dogrania terminów i nie w kij dmuchał innych kwestii logistycznych. Poza tym wszyscy mnie wezmą za idiotę, że jestem tego przeciwnikiem, ale mam olbrzymią obawę, że całość po dwóch dniach maksymalnie przerodziłaby się w jedną wielką popijawę :P

Pon, 04 Kwi 2016, 21:37:10
Odpowiedź #3

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
@Kadaf
Wydaje mi się, że problem aktywności można łatwo rozwiązać. Mamy tu na forum sporo osób z naprawdę niezłymi umiejętnościami-ty, Drangir, Sobol, Moritz i inni. Myślę że jeśli odpowiednio dużo osób się o tym dowie, to chociaż zobaczą, a kto wie, może nawet wystąpią. Jeżeli pomysł wypali, może sam się stać czymś przyciągającym starych i nowych użytkowników. Zresztą przygotowałem też to trochę jako metodę nakłonienia ,,świeżaków'' do udzielania się tu.

Opinię o nagrodach i sędziach uważam za trafioną i na pewno wezmę ją pod uwagę. Najwyżej po prostu na początku nie będzie tego elementu.

@Sobol
Ja nie mówię żeby zaczynać to tu i teraz. Trzeba to omówić z ingwdenem i administracją, doprecyzować to i owo. Na razie prezentuję wersję alfa tego pomysłu i na pewno rozważę tyle rozsądnych sugestii, na ile pozwoli mi długość doby ;)

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
(...)że całość po dwóch dniach maksymalnie przerodziłaby się w jedną wielką popijawę :P
Spoczko. Jak już doprecyzujemy rzeczy pokroju czas, plan, wymagania techniczne zaczniemy martwić się o szukanie organów porządku. Ale racja, organizacja musi się pojawić.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 04 Kwi 2016, 21:37:10 »

Pon, 04 Kwi 2016, 23:42:33
Odpowiedź #4

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Sobol --> Ze względów na mój alkoholizm, nie odwiedzam naszego chata, bo i tam można nieźle się nałoić. A na chacie takie pomysły, zahaczające o mocną libację, padały nie raz.
W każdym razie, gdyby doszło do realizacji "konferencji", (na żywo, a nie on line), to proszę o info na priv, bom mocno zainteresowany.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Śro, 06 Kwi 2016, 16:36:54
Odpowiedź #5

Offline Prottos97

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
  • Goniec z Łubianki
Pomysł świetny, jednak z wykonaniem mogą być problemy. Zebrać tutaj odpowiednią liczbę osób, a do tego jeszcze sędziowie... Myślę że zamiast wybierać kilka osób, łatwiej by było utworzyć ankiety w których mógłby zagłosować każdy forumowicz.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 06 Kwi 2016, 16:36:54 »

Śro, 06 Kwi 2016, 19:46:46
Odpowiedź #6

Offline Mithrill

• Kapral
  • **
@up
Przyjęto! Zobaczymy, jak to wyjdzie.

@Robson
Generalnie planowałem urządzić to tak, że każdy chętny po prostu prezentowałby statek/misję w poście w specjalnie utworzonym wątku.

Ogółem: skoro jak widzę jest odzew, spróbuję przedstawić koncepcję administracji.

Śro, 06 Kwi 2016, 20:22:00
Odpowiedź #7

Offline nasa_member

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Powiem tyle, ja nie będę w tym pomyśle aktywny bo nie umiem budować. :'( :'( :'( No ale nawet niezły pomysł.
nie gram dużo na trybie science czy carier, wole budować

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 06 Kwi 2016, 20:22:00 »

Czw, 07 Kwi 2016, 00:14:38
Odpowiedź #8

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
nasa_member - ja też nie umiem budować, ale czasami coś prezentuję.
Bo nie oto w KSP chodzi.
Ja lubię sobie liczyć analizę ruchu w polu sił.
Czas palenia silników i takie tam, a wyglądem konstrukcji się nie przejmuję.
Ważna jest funkcjonalność i oszczędność zasobów.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Czw, 07 Kwi 2016, 13:44:03
Odpowiedź #9

Offline nasa_member

• Szeregowy
  • *
Chodzi mi bardziej o to, że moje konstrukcje czasem nie latają. No ale wyglądem też siem tak bardzo nie przejmuje.

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 07 Kwi 2016, 13:44:03 »

Czw, 07 Kwi 2016, 16:09:52
Odpowiedź #10

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Chodzi mi bardziej o to, że moje konstrukcje czasem nie latają. No ale wyglądem też siem tak bardzo nie przejmuje.
Rozumiem zatem, że podobnie jak Robson skupiasz się na analizie ruchu w polu sił.

8)

Czw, 07 Kwi 2016, 20:38:07
Odpowiedź #11

Offline nasa_member

• Szeregowy
  • *
Że na czym siem skupiam? nie wiem co to jest to coś tam w polu sił  :D

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 07 Kwi 2016, 20:38:07 »

Pią, 08 Kwi 2016, 09:40:44
Odpowiedź #12

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 28
  • YT-Ber Cinematiców KSP
Udajesz głupiego czy rzeczywiście nim jesteś?
Przeglądałem sobie wszystkie twoje posty i śmiem stwierdzić, że nie należą one do wybitnie inteligentnych pod względem treści ;_;

Byłeś już tu kiedyś i nagle zniknąłeś z forum , może warto zrobić to ponownie ? :)

Pozdrawiam.

Pią, 08 Kwi 2016, 11:07:47
Odpowiedź #13

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
Przez niemal 2 lata pobytu na forum zauważyłem że to forum w porównaniu z innymi forami zaczynając od gier, skończywszy na działach remontowych domu, jest wyjątkowo chamskie.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 08 Kwi 2016, 11:07:47 »

Pią, 08 Kwi 2016, 12:25:40
Odpowiedź #14

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
@ Wielki Piotr: Jedni nazywają to konstruktywna krytyka a drudzy dbałością o poziom. Przez co mamy zanik jakichkolwiek projektów na forum. Powtórzę coś co kiedyś Winged słusznie zauważył: na międzynarodowym forum z każdej strony spotykają Cię konstruktywne słowa, tu jeżeli nie zrobisz naprawdę czegoś powalającego, pieczołowicie przygotowanego, wychuchanego i wypielęgnowanego to jesteś skazany na zaoranie społeczne. Co się przekłada na to, że ludzie albo nie publikują albo opuszczają forum albo po prostu się nie odzywają dla własnego komfortu psychicznego.