Miałem już nie robić kolejnych filmików, ale zasmucony postępami naszych użytkowników w eksploracji RSS postanowiłem się jeszcze trochę pobawić.
Postępy są i to duże.
przez ostatnie 2 dni ogarnąłem 2 największe utrudniacze w RO czyli Remote Tech i Engine Ignitor ale co najważniejsze nauczyłem się robić asysty grawitacyjne już bardziej like a pro.
Nie chodzi nawet o same asysty ale o metodologię robienia poprawek pomiędzy przelotami. Rzecz tkwi w tym, że: jeśli poprawka wymaga zmian predkosci: prograde, radial, normal to:
-zmianę w prograde, radial wykonujemy dokładnie wtedy gdy punkt manewru, Słońce i miejsce spotkania z planetą tworzą kąt 180 stopni
-zmianę w normal wykonujemy wtedy gdy punkt manewru, Słońce i miejsce spotkania z planetą tworzą kąt 90 stopni.
Obydwie zmiany muszą nam dać spotkanie z następną planetą dokładnie w węźle orbity, czyli tak jak na rysunku poniżej:
Powtarzamy ten mechanizm przy każdym kolejnym przelocie.
Można oczywiście próbować robić poprawki, na oko, gdzie popadnie, da się tak polecieć. Chodzi jednak o oszczędności.
Mój pierwszy lot na Joola w trajektorii Galileo kosztował mnie 1420m/s:
1165m/s transfer na Eve
100m/s zmiana nachylenia orbity przed powrotem na Kerbin
150m/s zmiana nachylenia orbity przed spotkaniem z Joolem
5m/s reszta
Mój drugi lot na Joola (z zastosowaniem powyższych porad) kosztował tylko 1221m/s, mimo że zacząłem go identycznie:
1165m/s transfer na Eve
19m/s zmiana nachylenia orbity przed powrotem na Kerbin
34m/s zmiana nachylenia orbity przed spotkaniem z Joolem
3m/s reszta
200m/s różnicy.
A swoją drogą jak jesteśmy przy RSS to powiedz mi ile łącznie ważyły twoje zapasy TAC LS w wyprawie na Neptuna? Statek miał 1770ton, Wyprawa trwała 27 lat, zabrałeś trójkę Kerbali, stosowałeś jakieś konwertery TAC LS ( typu reakcje Sabatiera itp. )? czy grałeś na stockowych ustawieniach TAC LS czy na ustawieniach RO?
Do czego zmierzam: zrobiłem sobie w RO/RSS zbiornik TAC LS z zapasami na 27 lat (ok. 9860dni) dla 3 Kerbali, bez żadnych konwerterów... zbiornik waży 206ton! Ok wiem, że można go podzielić na części, odrzucać puste itp. no ale mimo wszystko
Czyli jak dodamy do tego kapsułę, jakieś sensowny habitat, lądownik na Trytona w stylu Apollo (15t), baterie, RTG to razem daje nam jakieś 270t, które trzeba wystrzelić w kierunku Jowisza nie licząc oczywiście paliwa na powrót. Nieźle