Autor Wątek: OpenTTD  (Przeczytany 11000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 12 Cze 2013, 07:15:16

Offline Schulze13

• Plutonowy
  • Reputacja: 13
  • Nie mam pojęcia co robię.
 Pociągi! Ciężarówki! Samoloty! Statki! Wszystko to w jednej grze!  Celem gry jest zbicie jak największej kasy na przewozie towarów i pasażerów po świecie. Mamy do dyspozycji ogromną bazę modów. Jeden z ciekawszych to napewno PKP train set.  W dodatku tryb multi pozwala budować "pociągi" razem ze znajomymi. Tyle z wprowadzenia.
Polecam
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Śro, 12 Cze 2013, 20:28:51
Odpowiedź #1

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
heh  zjadłem  dużo godzin  na takich  grach

Reklama

Odp: OpenTTD
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 12 Cze 2013, 20:28:51 »

Śro, 12 Cze 2013, 21:28:47
Odpowiedź #2

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Oj grało się grało w OTTD jeszcze na starym komputrze z WinXP. Nawet na PSP miałem ciekawą wersję, niestety telefonik mój za mały żeby dało się grać na androidzie, a BF, Kerbale i reszta gier zabiera zbyt dużo czasu żeby jeszcze starczyło na zabawę w pociągi. A szkoda, bo budowanie 15-20 peronowej stacji przy elektrowni jest miodzio :*
Best regards from Valhalla

Śro, 12 Cze 2013, 21:48:23
Odpowiedź #3

Offline Schulze13

• Plutonowy
  • Reputacja: 13
  • Nie mam pojęcia co robię.
Widać wszyscy lubią doktrynę węgla :). Ja ostatni się bawię w dwu torowe trasy, gdzie mogę podłączyć bez problemu drugą linię.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 12 Cze 2013, 21:48:23 »

Czw, 13 Cze 2013, 12:50:19
Odpowiedź #4

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
Aż mi się przypominają stare czasy... Ja grałem w niemal identyczną grę, ale mniej rozbudowaną, tylko jak się ona zwała, chyba SimuTrans ale nie jestem pewien

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Sob, 03 Sie 2013, 20:47:13
Odpowiedź #5

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
  • Król Królów :D
Swego czasu grało się i w OpenTTD! Na torach 3 lokomotywy i wynurzające się zza zakrętu kilkadziesiąt wagonów z węglem... Ahh :D.
Pyrylyrylym <3

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 20:47:13 »

Sob, 10 Sie 2013, 20:53:54
Odpowiedź #6

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
OTTD to remake fanowski Słynnego Transport Tycoon Deluxe, powstały po udostępnieniu kodu źródłowego oryginału.
Oprócz obsługi wyższych wersji Windowsa, zmieniono w niej parę irytujących ograniczeń.
Do tego jest zintegrowana z grą biblioteka modów, które można ściągnąć sobie z poziomu gry i dowolnie włączać.
Nudzą cię samoloty jak z bajki? Modzik i mamy te prawdziwe. Nudzi cię łatwy przemysł? Modzik i mamy gospodarkę wprost z życia wziętą.

Gra wciąga, można ją dowolnie modyfikować (mody ściągnięte dają się dowolnie włączać i wyłączać), ma setki opcji. Rewelacja na długie, samotne wieczory.
I działa na komputerach klasy AT/XT :)

Polecam. Szczególnie miłośnikom pierwowzoru.

Śro, 14 Sie 2013, 19:00:05
Odpowiedź #7

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Pytanie do Elyty transportu i przyszłych kolejorzy:
W OTTD gram sporo, kiedy tylko znajdzie się wolna chwila. W autobusie, w szkole na korytarzu, w toalecie, kiedy tylko mogę. Zanim ktoś zszokowany zacznie myśleć nad tym skąd u licha mogę tak grać dopowiem iż na starą konsolkę PSP jest dostępna wersja 0.5.3 OTTD.
A właśnie, pytanie. Co u licha trzeba zrobić aby zapobiec przeciążeniu sieci? Oto opisywany przypadek:
UWAGA! SPORY PLIK!
Wszystko idzie dość płynnie do czasu. Do czasu aż jeden, choćby jeden z transportów na moment się zatrzyma po awarii. Wtedy następuje lawina. Z powodu przestoju wszystkie pojazdy w kolejce po kolei się sypią, co powoduje jeszcze większą kolejkę, przez co więcej się uszkadza.....i tak w nieskończoność. Zawsze kiedy gram osiągam właśnie ten moment kiedy sieć jest napięta do maksimum i najmniejszy błąd rujnuje transport na połowie mapy.
Fotka z całej mapki:
Jeśli ktoś jeszcze, bardziej doświadczony w bojach na szynach znajdzie następne błędy i mi je wytknie, byłbym wielce zobowiązany.
Best regards from Valhalla

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 14 Sie 2013, 19:00:05 »

Pią, 16 Sie 2013, 21:25:13
Odpowiedź #8

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Ja preferuję tory dwukierunkowe. Jeden idzie w jedną stronę, drugi obok w drugą. U ciebie wszystko jakieś takie jedno kierunkowe. Próbowałem prześledzić, jak pociąg z rudą, wraca do kopalni z huty i wyszło mi, że przejeżdża z pół mapy.

Na takich wąskich wyspach, buduję jedną, centralną magistralę dwukierunkową i od niej odejścia w bok, do stacji. Tam gdzie jest dużo odejść, buduję bezkolizyjne odjazdy i wjazdy na tory. Taka konstrukcja pozwala upchnąć bardzo dużo pociągów na tory. Blokady zdarzają się rzadko, bo pociągi, nie blokują sobie dróg, tylko właściwie jadą cały czas do przodu. A gdzie - kieruję ich torami.

Choć ostatnio gram z modem FIRS - dużo trudniejszy od podstawki, bo nie ma połączeń jednostronnych (np. węgiel-elektrownia), lecz do każdego obiektu producenckiego i każdej fabryki trzeba doprowadzać dodatkowe surowce i materiały. I to wszystkie wymagane, a nie raz to są i po 4 rodzaje surowców.

No i bardziej się opłaca korzystać z samochodów. Kolej jest droga i musi się nam opłacać połączenie.

Śro, 21 Sie 2013, 04:24:57
Odpowiedź #9

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Przetestowaliśmy dziś z Raynusem co-opa Open TTD, prowadząc w grze wspólną firmę. Genialna sprawa, krótko mówiąc. Gdy jeden budował tory, drugi zajmował się ciężarówkami i samolotami. W międzyczasie wspólne rozmyślanie nad tym którędy poprowadzić kolejną linię i jak ją podłączyć do systemu. Powiedziałbym, że nie ma porównania do grania solo, to zupełnie nowy poziom rozgrywki. Tak więc myślę, że fajnie byłoby spróbować z dodatkowymi osobami :) A ogólnie to zachęcam do grania!

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 21 Sie 2013, 04:24:57 »

Czw, 22 Sie 2013, 14:06:53
Odpowiedź #10

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Podbijam powyższe. Wspólne planowanie torów choć na początku wydawało się być niemożliwe, wkrótce sprowadziło się do tego, że ucząc się wzajemnie od siebie zaczęliśmy budować skomplikowane i ogromne linie.
Zachęcam do pogrania razem z nami. Gramy niestety przez hamachi, choć na dniach może przekieruję porty i postawię serwer na globalnym IP. Jeśli ktoś chce z nami pograć, może mi wysłać PW. Zachęcam.

Czw, 22 Sie 2013, 19:45:03
Odpowiedź #11

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
Ściągnąłem sobie i przyznam że fajna, ale muszę się jeszcze dużo nauczyć bo tamta stara gierka była dużo mniej rozbudowana

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 22 Sie 2013, 19:45:03 »