• No man's sky 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: No man's sky  (Przeczytany 25264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 01 Sty 2014, 19:07:26

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt

Według mnie, idea KSP to jedna z najlepszych rzeczy jakie dotknęły rynek gier komputerowych w ostatnich latach. Dla wszystkich niedzielnych i bardziej zaawansowanych miłośników astronomii, astronautyki i tematów związanych z kosmosem ta gra to coś niezwykłego i niespotykanego. Eksploracja układu planetarnego od najprostszych konstrukcji, zdobywanie coraz to odleglejszych celów - to wszystko jest niezwykle inspirujące, ale jest jeden podstawowy problem - największą rozrywkę sprawia budowa, lot i lądowanie, ale po osiągnięciu plastelinowej powierzchni jednej z planet nagle okazuje się, że nie ma zbytnio czego eksplorować, bo planety są dziwnie puste. Z nielicznymi wyjątkami nie ma szansy natrafić na dziwaczne formacje geologiczne, które nie są w ogromnej dla kerbali skali, a przez to rozmyte i nieciekawe.

No man's sky ma być właśnie grą o zwiedzaniu, eksploracji i w pewnym stopniu wpływania na w pełni proceduralnie generowany wszechświat, oferujący poznawanie dziwnych gatunków zwierząt, odkrywanie wraków innych statków kosmicznych, badanie oceanów a także multi w stylu Dark Souls, gdzie gracze będą mieli ograniczony wpływ na innych.

Twórcy celują w wizję science-fiction bliższą pomysłom Clarke'a czy Lema, niż fantastyce Lucasa czy Webbera, co z pewnością jest odświeżające.

Aktualnie projekt jest nieco zagrożony, ale z pewnością wart zainteresowania. Trzeba przy tym wskazać na fakt, że twórcy nie proszą o pieniądze obcych ludzi na serwisie crowdfundingowym, ale sami go finansują.
Niepokoi fakt że nie jest to bardzo doświadczone studio, ale taki Squad zaczynał z jeszcze mniejszym dorobkiem. Co wy myślicie?
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Śro, 01 Sty 2014, 19:42:38
Odpowiedź #1

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
badanie dna oceanu, latanie myśliwcami, polowania, przeciążenia, własne dziury w asteroidach, bitwy kosmiczne, wraki, robale na pustyniach i skok w hiperprzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeestrzeeeń!

jeżeli chciałbym kiedyś tą grę to muszę wzmocnić komputer a jak na razie to muszę zainwestować w nowe krzesło ;D

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

Odp: No man's sky
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 01 Sty 2014, 19:42:38 »

Śro, 01 Sty 2014, 20:31:56
Odpowiedź #2

Offline Schulze13

• Plutonowy
  • Reputacja: 13
  • Nie mam pojęcia co robię.
Aktualnie projekt jest nieco zagrożony, ale z pewnością wart zainteresowania.
Z ich twittera wyczytałem, że ich biuro zostało zalane przez powódź. Ludzie chcieli, aby założyli kickstarter'a, ale widać, że są konsekwentni.
Przed kilkoma tygodniami był niezły hype. Chciałem wrzucić info nt. ww. ale Dragnir się bardziej postarał :).
Niestety ten triller i nieliczne wywiady to wszytko co wiadomo o No Man's Sky. Ciekawe będzie to generowanie świata. Tak jak powiedział bodajże CEO, każde równanie ma swój wynik, więc jeżeli jeden kolega wygeneruje równanie, to każdy z graczy otrzyma to równanie. Więc wszyscy ujrzą taki sam wynik. A wynik to np. planeta.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Śro, 01 Sty 2014, 20:47:18
Odpowiedź #3

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Wszechświat dla każdego ma być taki sam a nawet >ten sam<. Jeśli np. jakiś psychopata zabije na planecie królików wszystkie króliki, inni gracze już mogą ich nie spotkać. Nie jestem pewien jak to będzie działało. Mam nadzieję że kontakt bezpośredni z innymi nie będzie konieczny.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 01 Sty 2014, 20:47:18 »

Śro, 01 Sty 2014, 21:13:33
Odpowiedź #4

Offline Schulze13

• Plutonowy
  • Reputacja: 13
  • Nie mam pojęcia co robię.
W wywiadzie słyszałem, że każdy wyląduje w innej części krańca  wszechświata. A im bliżej środka tym mniej przyjaźnie.
Co do psychopaty: on zmienia równanie, więc wynik będzie inny ale identyczny dla wszystkich.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Śro, 01 Sty 2014, 22:00:32
Odpowiedź #5

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
[qoute]Twórcy celują w wizję science-fiction bliższą pomysłom Clarke'a czy Lema, niż fantastyce Lucasa czy Webbera, co z pewnością jest odświeżające.[/qoute]
I tutaj mnie macie! Kosmos pełen niesamowitych dziwności i szaleństw, zamiast cywilizacji zielonych obcych z czułkami które to przypadkowo są łudząco podobne do naszej własnej. A nawet po angielsku mówią. Ot, shakespeare jest popularnym w kwadrancie gamma.

Gra, przynajmniej z trailera przypomina połączenie serii X z SPORE. Graficznie to już czysty SPOR. Rozgrywka przynajmniej z ogłoszeń zapowiada się miodnie, ale to tylko słowa, i to jeszcze studia które nic nie pokazało. SQUAD też swego czasu zapowiadał wielką karierę oraz surowce...

Nic tylko życzyć powodzenia. Tyle że w całym tym ogłoszeniu nie znalazłem informacji na temat budowy statków, jest tylko o lataniu i eksploracji. Ktoś coś o nim wie?
Best regards from Valhalla

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 01 Sty 2014, 22:00:32 »

Śro, 01 Sty 2014, 22:20:05
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Nie było nic o budowaniu statków. Nie wiem co to ze Spore ma wspólnego, grafika tam była mocno stylizowana.

Rozgrywka przynajmniej z ogłoszeń zapowiada się miodnie, ale to tylko słowa, i to jeszcze studia które nic nie pokazało. SQUAD też swego czasu zapowiadał wielką karierę oraz surowce...
Jedna ważna różnica między tym projektem, a KSP - ci pierwsi nie sprzedają pre-early-alpha-alphy i obietnic za piętnaście dolarów, tylko wykładają swoje fundusze. Nie powinno być sytuacji jak z wielkimi projektami kickstarterowymi, które zebrały wielkie kwoty a od długich miesięcy przekłada się ich premierę. Coś podobnego chyba zdarzyło się z KSP. Co do kariery, to już wchodzi do gry. Problem w tym że kolejne update'y wychodzą strasznie rzadko ;P

Wto, 22 Kwi 2014, 20:25:00
Odpowiedź #7

Offline JW

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
Wow, już nie mogę się doczekać premiery!

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 22 Kwi 2014, 20:25:00 »

Wto, 22 Kwi 2014, 20:51:45
Odpowiedź #8

Offline rosomak909

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Mam ochotę zagrać w tą grę, fajnie byłoby podróżować z kolegą na multi i zwiedzać planety. Gdzieś wyczytałem, że premiera ponoć odbędzie się w październiku. Znalazłem też pewnego newsa ze stycznia:

Pod koniec roku informowaliśmy o powodzi, która nawiedziła Wielką Brytanię w wigilię Bożego Narodzenia, doprowadzając między innymi do całkowitego zniszczenia siedziby studia Hello Games, zlokalizowanej w Guildford. Twórcy sandboksowego No Man’s Sky zostali wówczas pozbawieni biura, jak również wszelkich sprzętów, które się w nim znajdowały (wliczając w to komputery). Niemniej, wygląda na to, że katastrofa nie zatrzymała dewelopera – na jego oficjalnej stronie ogłoszono, że praca już wre na nowo. Obecnie zespół korzysta z zastępczego pomieszczenia, a niektórzy członkowie pracują w swoich domach, lecz za kilka miesięcy Hello Games powinno dorobić się nowej siedziby lub odbudować starą. Co więcej, zakomunikowano jednoznacznie, że nieszczęście nie odbije się na losach wspomnianego No Man’s Sky – twórcy przyrzekli, że „nie dopuszczą do tego”, by powódź spowodowała opóźnienie wydania gry.
Źródło: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Kliknijcie każdy z linków na tej stronie codziennie raz i pomagajcie: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Wto, 22 Kwi 2014, 21:51:44
Odpowiedź #9

Offline Chopins

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
  • Patientia est debilium firmamentum, ruinas fortis.
Baaaardzo podoba mi się charakter Ekipy "Hello Games"
  Co do gry to bardzo ciekawa produkcja, choć jak dla mnie grafika jest zbyt plastikowa, ale i tak na pewno sprawdzę ten tytuł kiedy już się ukarze ;)
Nie działa? Więcej taśmy dawaj!

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 22 Kwi 2014, 21:51:44 »

Wto, 10 Cze 2014, 04:42:50
Odpowiedź #10

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt

Nowy materiał z No Man's Sky!

-> Jeśli zwierzęta mają być generowane proceduralnie, to niestety będzie to oznaczało raczej detale (pióra, kolor, grubość konkretnych części ciała, wysokość itd.), niż kreację całych potworów. Szkoda?
-> Walki kosmiczne. Nie chcę mieć zbyt wiele do czynienia z innymi graczami, ale model strzelania wygląda na bardzo uproszczony. Jak dla mnie nieźle - taka gra "wszystkich gatunków" nie może zbytnio stawiać ważności na jednym aspekcie. Jeśli multi będzie zrobione na modłę Dark Souls, będzie super.
-> Lądowanie na planetach - nie wiadomo czy podróż nie została skrócona do potrzeb filmiku, ale efekty są świetne, mimo że nieco surrealistyczne. Powierzchnie planet dopiero pokazują potęgę narzędzi proceduralnych, w ciągu sekund pokazując teren ciekawszy niż planety z KSP razem wzięte ;) i nie mam tu na myśli nawet lewitujących gór.
-> Stylizowana grafika. Jedni lubią, inni nie, ale gry nie będzie można pomylić z czymś innym. Do tego, może nie będzie wymagała potwornego PC (jeśli w ogóle wyjdzie na PC...)

Jeszcze nie wiem co myśleć o tej grze. Idea jest szczytna i bardzo ambitna, eksploracji kosmosu w takim stylu jeszcze nie było. Myślę, że można mieć nadzieję na dobry tytuł.
« Ostatnia zmiana: Wto, 10 Cze 2014, 04:45:59 wysłana przez Drangir »

Wto, 10 Cze 2014, 09:52:30
Odpowiedź #11

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 10 Cze 2014, 09:52:30 »

Wto, 10 Cze 2014, 12:42:00
Odpowiedź #12

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Data premiery nie jest znana, ale pojawiły się  informacje jakoby gra miała wyjść na PS4 a w późniejszym terminie na PC. Brak wersji na stare konsole sugeruje brak kompromisów w sferze technicznej gry.

Wto, 10 Cze 2014, 14:14:52
Odpowiedź #13

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Nie ma wieści? Gdzieś obiło mi się o oczy że ma być w październiku.

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 10 Cze 2014, 14:14:52 »

Sob, 02 Sie 2014, 11:08:58
Odpowiedź #14

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Jest potwierdzone info że ma ukazać się na PC: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance