Autor Wątek: Eve Online  (Przeczytany 28409 razy)

Czw, 01 Sie 2013, 23:25:14

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
Jak ktoś sprawdza wątki w galerii wie że zaczęła się dyskusja o tym kosmicznym MMO. Gra ktoś w to, jeśli tak to niech ktoś odpowie na te pytania
Cytat: rafal3920 link=topic=935.msg7614#msg7614 date= 1375389420
Co do Eve, da się zarobić to w 3 tygodnie? Chodzi oczywiście od zera, już kilka razy się zbierałem żeby zagrać ale PODOBNO żeby się móc grać za free trzeba grać najpierw 3-4 miechy z kasą albo poprostu cisnąć 6h dziennie

Chodzi o tzw PLEX czyli takie "cuś" które pozwala grać dalej
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sie 2013, 23:26:55 wysłana przez rafal3920 »

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Pią, 02 Sie 2013, 00:12:23
Odpowiedź #1

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Powiem ci tak mam 3 konta w eve   ...  można zarabiać na rożne sposoby  od misji  kopaniu   interakcji planetarnych  produkcji   i inwencji    ktoś dobrze ci powiedział  że trzeba  kilku miechów żeby  zarabiać sobie na konto   ponieważ są potrzebne skille  bez tego  to   nie da rady ....

chwilowo nie gram  w eve   bo nie mam czasu   ale krótko mówiąc w grze dużo  trzeba poświecić czasu i pracy  aby coś w niej uzyskać ...

jak nie chcesz zaczynać od zera kup już przeskilowana postać  czasami są na allegro

Reklama

Odp: Eve Online
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 00:12:23 »

Pią, 02 Sie 2013, 00:14:30
Odpowiedź #2

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Cześć. PLEX, czyli złoty graal EVE online ;) Upraszczając, jest to równowartość miesięcznego abonamentu jako przedmiot który można zakupić w grze - czyli miesiąc grania.

Aby zarobić nań od zera, trzeba się grubo postarać i znać grę od podszewki, żeby wiedzieć co gdzie i jak. Czyli wiedzieć jak rigować statki, jakimi statkiem latać, co z czym daje najlepszy efekt przeciwko różnym przeciwnikom. Dalej, trzeba poświęcić MNÓSTWO czasu na rozwinięcie skilli, a przedtem decyzja w jakie jednostki idziemy, chociaż przez te dwa tygodnie raczej nie dojdzie się do czegoś większego niż krążownik. Tak więc zostając przy przy niewielkiej fregacie, trzeba by klepać misje od NPC'ów, tzw. agentów i robić kasę. Ale zanim to nastąpi, trzeba wykonać całkiem sporo misji za byle jaką kasę zanim agenci wyższego poziomu staną otworem i zaczną sypać kasą. Czyli monotonny grind na masową skalę po więcej niż 6 godzin dziennie.

Drugim sposobem jest pvp i gankowanie na bramach w 0.0, ale to jest dochodowe jak się ma paru znajomych. Nie wspomnę o ryzyku, gdzie utrata statku to chleb powszedni. Do tego trzeba znać sposoby, aby samemu nie być ofiarą piratów, bo tu sytuacja może się zmienić w zaskakująco szybkim tempie. A wyczajenie okazji często wymaga czasu, siedzenia po pół dnia i skanowanie jednej bramy albo przelatywanie 40 układów, aby znaleźć jakiegoś samotnego górnika którego można obrabować.

Można jeszcze "kopać skałki", czyli wydobywać surowce. Ale to przynosi zauważalne zyski dopiero po około roku lub więcej grania.

Kończąc ten przydługi post, powiem jedno - jeśli chcesz zacząć grać, to pograj przez darmowy trial i jak Ci się spodoba to po prostu kup abonament. Warto, warto po stokroć! :D Chociażby po to, aby na własne oczy zobaczyć statek klasy Tytan przelatując obok fregatą.

Pią, 02 Sie 2013, 11:26:57
Odpowiedź #3

Offline rafal3920

• Plutonowy
No to niestety, o ile 15zł bym wykombinował o tyle 15$ to dla mnie trochę za dużo, mimo że to chyba najlepszy MMO jaki jest. Może wytestuje triala, ile GB ma gra?

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 11:26:57 »

Pią, 02 Sie 2013, 12:17:24
Odpowiedź #4

Offline Zerdzio

• Plutonowy
  • Be Happy
Miałem, pograłem i szału nie ma, mi się bardziej podoba Neverwinter, a mmo w kosmosie jak na moje trochę naciągane, pomysł dobry ale fatalne wykonanie, jeszcze taka cena, a jak ktoś chce sobie pograć w mmo to polecam Neverwintera albo Wowa

Pią, 02 Sie 2013, 14:40:14
Odpowiedź #5

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
EVE jest zupełnie inne od twoich zaproponowanych zamienników. Świat, sposób rozgrywki, interakcji z graczami, ich wpływ na świat. Tylko system dystrybucji i rodzaj multiplayer jest podobny.

Mógłbyś wyjaśnić na czym polega "marne wykonanie" EVE?
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 14:40:14 »

Pią, 02 Sie 2013, 14:53:01
Odpowiedź #6

Offline Zerdzio

• Plutonowy
  • Be Happy
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
@up
EVE jest zupełnie inne od twoich zaproponowanych zamienników. Świat, sposób rozgrywki, interakcji z graczami, ich wpływ na świat. Tylko system dystrybucji i rodzaj multiplayer jest podobny.

Mógłbyś wyjaśnić na czym polega "marne wykonanie" EVE?

Głównie chodzi mi o abonament, nie podoba mi się to że żeby grać za darmo najpierw trzeba "przenolifić"
dużo czasu, jest wiele darmowych gier mmo, które potrafią sobie poradzić bez abonamentu i pay2win (World of Tanks,War Thunder itd.) a wydaje mi się że twórcy Eve online polecieli głównie na kasę, mam wrażenie że chcą "wydoić" z graczy jak najwięcej

To tylko moje skromne zdanie, nie musisz się z nim zgadzać, mówię tylko o swoich odczuciach

Pią, 02 Sie 2013, 15:06:53
Odpowiedź #7

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Zauważ, że Eve jest na rynku od 2005 roku. A abonament nie jest jakąś szatańsko wysoką ceną, zważając na to, że po dwóch miesiącach do pół roku już kasy będzie na tyle dużo, aby konto się utrzymywało na PLEXach. Do tego gra jest nadal rozwijana, więc twórcy utrzymują się przy takiej metodzie płatności bo widocznie mają na tym zysk. Ale zwróć też uwagę na wielkość świata gry i liczbę graczy średnio będących online. Do utrzymania tego potrzeba solidnych serwerów jak na moje oko.
A żeby grać za darmo od początku - jak już wspomniałem, jest to bardzo trudne, nawet nolajfując. I słowem końcowym - nie ma nic za darmo. A poza tym abonament ma jedną ciekawą funkcję "uktytą" - ogranicza dostęp do gry młodszym graczom, których rodzice nie zawsze chcą płacić. A w grze nie ma bałaganu.

Po chwili namysłu, mam wrażenie, że tylko do tego masz "ale" - do abonamentu.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 15:06:53 »

Pią, 02 Sie 2013, 15:15:59
Odpowiedź #8

Offline rafal3920

• Plutonowy
Mnie odstrasza właśnie ten abonament, co do bachorów- Eve jest dużo trudniejsze(z tego co wiem) od WOT-a i to chyba starczy by ich odstraszyć. W samego wota nie gram przez dzieci- sam bitwy nie wygram

Pią, 02 Sie 2013, 17:58:57
Odpowiedź #9

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Do EVE podchodziłem kilka razy. Dwa razy z abonamentem. Abonament 15$ to typowa opłata - ok 50zł/mc.
Szczerze - jak za pół nowej gry w sklepie. Nie drogo. W niektórych "darmowych" grach, systemy mikropłatności są tak skonstruowane, że wydaje się na miesiąc o wiele więcej, ale w małych kwotach i "nie zauważa się". Tu 5zł za potkę, tam 5zł za "oreny" czy inne kryształki, bez których gra jest prawie nie możliwa i okazuje się, że nasz portfel jest o wiele chudszy, niż gdy kupujemy jeden abonament na miesiąc.
Poza tym są promocje - kup abonament na 3mc - 10% taniej. Kup na pół roku 30% taniej. Kup na rok - pół ceny.

To co w EVE mnie osobiście lekko odstrasza to stopień skomplikowania gry. Właściwie to dość duża gra strategiczna. Ilość opcji - każda rasa, każdy statek, każdy config na danym statku, każdy skill, każda specjalizacja - to wszystko jest różne, wymagające ogarnięcia i doświadczenia.
Nie ma tak, że kupię statek, najmocniejsze działko, worek rakiet i rządzę galaktyką. Bo przyleci inny, z mniejszym statkiem, z mniejszym działkiem i mnie rozwali, bo lepiej kombinuje i lepiej zna grę.

Jeżeli korzystamy z Triala 3 tygodniowego, to da się zarobić kilka ładnych milionów kredytów, na podstawowej działalności. Da się nawet dojść do limitów konta, bez większych problemów i zarobić na lepsze statki, niż możemy kupić. Ale jest to mozolne ciułanie godzinami, po dziesiątki tysięcy kredytów.

Dość szybko się człowiek dorabia jakiegoś krążownika czy niszczyciela i zaczyna łupić statki piratów  - ale tu łupy są tak marne, że to nie wiele lepsze od dziabania skał fregatą.
Żeby zarabiać dobrze, to trzeba się bardzo dobrze rozwinąć i mieć jakiś sensowny biznes, generujący dochody. Ale wtedy zarobienie na plexa jest już normą.

Na wczesnym etapie gry, przecenienie własnych możliwości często się kończy powrotem darmowym statkiem do domu, bez kasy i łupów. :)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 17:58:57 »

Pią, 02 Sie 2013, 18:02:09
Odpowiedź #10

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
W skrócie eve jest najbardziej skomplikowanym mmo   i potężnym światem   opartej na ekonomi gospodarce
Dużo osób  pogra chwilkę   i myśli że gra jest kiepska  a prawda jest taka że nawet nie wie co można w grze zrobić co wybudować co eksplorować i walczyć  dopiero  jak to poznają  np  ( wh)  to dopiero mówią wow ... i odtąd inne gry wydają się proste .........

Jeden warunek  trzeba lubić kosmos  ........

Pią, 02 Sie 2013, 20:11:36
Odpowiedź #11

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
EVE od dawna mnie kusi, grałem kiedyś na darmowym trialu i naprawdę mnie wciągnęło. Abonament, to dla mnie wielki plus - odstrasza gównażerię której pełno w darmówkach typu WoT. Darmowość WoTa też jest dość umowna - faktem jest, że można się dobrze bawić na darmowym koncie, ale jednak parę stówek już przepuściłem, a nie kupiłem nawet premtanka wyżej niż Churchill.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 20:11:36 »

Pią, 02 Sie 2013, 20:18:58
Odpowiedź #12

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
Jak będzieś w eve to pamiętaj nie ufaj nikomu chyba ze to dobry kolega :))
jeden z uroków eve jest możliwości szpiegowania zdradzania gangowania :)

Pią, 02 Sie 2013, 20:25:32
Odpowiedź #13

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Ja niestety nie mam możliwości grania w płatne MMO, dlatego nawet nie próbuję triala, żeby nie robić sobie smaka. A z tego co czytałem, to faktycznie trzeba być pro, żeby grać za darmo i nie da się tego osiągnąć przez darmowy okres próbny.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 02 Sie 2013, 20:25:32 »

Pią, 02 Sie 2013, 20:42:42
Odpowiedź #14

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
zostaje ci darmowe  mmo  star trek online 

The Elder Scrolls Online - Beta

Zaczęty przez Nomag