• Crusader Kings II - Forumowa megakampania? 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Crusader Kings II - Forumowa megakampania?  (Przeczytany 14168 razy)

Pią, 26 Wrz 2014, 21:18:46

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Witam państwa!

Szukam osób chętnych do zagrania na multiplayerze rewelacyjnej gry strategicznej "Crusader Kings II" od Paradox Interactive.

Organizacja takiej rozgrywki w telegraficznym skrócie przedstawiałaby się następująco:
1. Wybieramy, jakim rodem chcemy prowadzić
2. Ustalamy termin pierwszej gry oraz długość jej trwania
3. Gramy
4. Po dotarciu do końca planowanej rozgrywki planujemy kolejną, i tak aż do przejścia całej gry.

Połączenie się w celu rozegrania gry jest możliwe przez Steama, zaś gra z żywymi ludźmi jest znacznie bardziej interesująca, niż z AI (głównie dzięki możliwości zawierania "paktów słownych", niemożliwych do zrealizowania przez samą grę, oraz ogólnie pojętej dyplomacji :D)

Aby "dotrzeć" do jak największej liczby ewentualnych graczy, sugeruję grę bez żadnych dodatków (a tak naprawdę, to po prostu ja nie mam dodatków, a jako organizator chciałbym sobie w to zagrać ;D)

Znalazłby się ktoś chętny na taką zabawę?

Pią, 26 Wrz 2014, 23:57:04
Odpowiedź #1

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Crusader Kings II - gra cud.  Z chęcią bym się dołączył.

Reklama

Odp: Crusader Kings II - Forumowa megakampania?
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 26 Wrz 2014, 23:57:04 »

Sob, 04 Paź 2014, 21:57:03
Odpowiedź #2

Offline zakrent2000

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Ja też bym mógł od 6 października.
« Ostatnia zmiana: Sob, 04 Paź 2014, 21:58:47 wysłana przez zakrent2000 »
Cytat: Carl Sagan
Cywilizacje albo wychodzą w kosmos, albo giną.

Sob, 04 Paź 2014, 22:34:50
Odpowiedź #3

Offline Dirkuu

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
UWAGA!

Na steam jest promocja. Crusader Kings II za 9,99 euro.
Witam i pozdrawiam, do następnego ; )

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 04 Paź 2014, 22:34:50 »

Nie, 05 Paź 2014, 11:00:15
Odpowiedź #4

Offline ShookTea

• Plutonowy
Wszyscy chętni: Zapraszam do znajomych na Steamie, adres konta: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Raynus wycofał się, aktualny skład:
-zakrent2000
-ShookTea
-Dirkuu

Czekamy na dalszych chętnych! Zwłaszcza, że - jak donosi Dirkuu - wszystkie produkty Paradoxu (a więc i CK2) mają zniżki.

Jeśli ktoś nie jest przekonany o tym, czy warto kupić, czy nie - w CK2 można dziś grać na Steamie za darmo.

Aktualne terminy gier, które nam pasują:
Sobota: 8-11 i 18-22
Niedziela: 8-11 i 18-21

Pierwsza gra rozpoczęłaby się - zgodnie z czasem gry - 15 września 1066 roku.

Skrócona charakterystyka wybranych rodów
zakrent2000 - (Małe) Królestwo Gwynedd
Państwo składające się z trzech prowincji, leżące na terenach dzisiejszej Walii, tuż obok Anglii.
Dynastia rządząca: Mathrafal
Wyznanie: Katolicyzm
Kultura: walijska
Stan polityczny: Niepodległe państwo z jedną prowincją należącą do wasala z rodu Tegaingl. Bliskość trzech małych państewek pomoże w zjednoczeniu Walii, jednak późniejsze trudności może spowodować obecność Anglii i Szkocji.

ShookTea - (Małe) Królestwo Munster
Niezależne państwo na południu Irlandii, składające się z 2 prowincji.
Dynastia rządząca: Ua Briain
Kultura: irlandzka
Stan polityczny: Niepodległe państwo z jednym wasalem: hrabią Ormondu z rodu Av Vedrafjord. Otoczenie składające się z wielu małych krajów irlandzkich może pomóc w łatwym zjednoczeniu Królestwa Irlandii.

Dirkuu - Księstwo Holandia
Państwo składające się z dwóch prowincji, wasal Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego (HRE).
Dynastia rządząca: Gerulfing
Kultura: holenderska
Stan polityczny: Wasal HRE. Położenie nad morzem pozwala na wykorzystywanie floty. Niski autorytet koronny cesarza HRE daje dużą wolność jego wasalom, traktując ich praktycznie jak osobne państwa, zaś elekcyjność cesarska sprawia, że po śmierci cesarza tytuł zostaje nadany wybranemu władcy, co pozwala na łatwe zdobycie tronu cesarskiego.

Skyline - Królestwo Gruzja
Państwo składające się z 5 prowincji, 3 pod kontrolą wasali
Dynastia rządząca: Bagrationi
Wyznanie: Prawosławie
Kultura: gruzińska
Stan polityczny: Niepodległe państwo. 2 prowincje podlegają wasalowi-księciu, zaś jedna wasalowi-hrabiemu. Obydwoje również pochodzą z dynastii Bagrationi. Położone nad Morzem Czarnym, w pobliżu wielu państw dzikich. Sąsiaduje również z Cesarstwem Bizantyjskim.

Szczeble drabiny feudalnej

Od dołu:
1. Burmistrz rządzący miastem, Biskup rządzący biskupstwem (lub jego odpowiednik innych wyznań), Baron (Rycerz?) rządzący twierdzą.
Każdy z trzech budynków może stać się częścią prowincji. Postaci jednego z tych trzech typów są niemożliwe do grania.
2. Hrabia - rządzi całą prowincją, ma pod sobą jako wasali burmistrzów, biskupów i baronów. Może władać kilkoma prowincjami.
3. Książę - rządzi jedną lub kilkoma prowincjami. Będąc jednocześnie hrabią, może bezpośrednio kierować prowincją, ale może również oddać prowincję pod władanie hrabiemu, który będzie jego wasalem.
4. Król - włada całym państwem. Może mieć bezpośrednią władzę nad prowincją, jak również posiadać wasali - hrabiów i książęta.
5. Cesarz - najwyższy władca, "król królów".

Jak widać, każdy kolejny "tytuł" pozwala na posiadanie wasali z poprzednich tytułów, np. książę może mieć za wasala burmistrza, biskupa, barona lub hrabiego, lecz nie może mieć za wasala innego księcia - oddanie części terytorium innemu człowiekowi jako księstwo sprawia, że traci on władzę nad tym terenem.

De iure i De facto

De facto to aktualna sytuacja polityczna w grze. De iure to sytuacja, która jest "według prawa" wymagana.
Przykład 1.:
Polska zdobyła od Niemiec Ikslandię, która według prawa powinna należeć do Polski. Zarówno De facto, jak i de iure teren Ikslandii należy do Polski, zaś Niemcy nie mają praw ubiegać się o te tereny (które wcześniej posiadali niezgodnie z prawem).

Przykład 2.:
Polska zdobyła od Niemiec Ikslandię, która według prawa powinna należeć do Polski. De facto Ikslandia należy do Polski, jednak de iure należy ona do Niemiec, które mogą z tego tytułu żądać zwrotu terytorium, a nawet - gdy minie okres traktatu pokojowego - ponownie wypowiedzieć wojnę.

Przykład 3.:
W Niemczech leży Ikslandia, która de facto powinna należeć do Polski. Polska ma prawo żądać tego terytorium oraz wypowiedzieć wojnę, by zdobyć prowincję.

Przykład 4., najciekawszy:
Anglia i Szkocja leżą obok siebie, są de facto niepodległe. De iure każde z nich jest częścią Cesarstwa Brytyjskiego. Jeśli jedno z tych państw zdobędzie więcej niż 50% prowincji należących de iure do nieistniejącego Cesarstwa Brytyjskiego, może ogłosić się tym cesarstwem. Będzie wtedy miało de iure prawo do reszty prowincji Cesarstwa.
W ten sposób grupki małych państw mogą jednoczyć się w większe - hrabstwa łączą się w księstwa, księstwa w królestwa (tak mamy w np. w Irlandii), a królestwa w cesarstwa: Irlandia + Anglia + Szkocja + Walia → Cesarstwo Brytyjskie, Nowogród + Moskwa + Ruś → Cesarstwo Rosyjskie etc.

Moje sugestie dotyczące ubarwienia gry już po jej rozegraniu

Mam zamiar pisać pod koniec każdego pojedynczego "rozegrania" coś w rodzaju listu otwartego, publikowanego na forum. Pisząc tam w imieniu postaci, którą gram, mam możliwość ciekawego i barwnego przedstawienia sytuacji politycznej w grze widzianej z perspektywy mojego kraju, dając możliwość odniesienia się do niej przez pozostałych graczy, ale również umożliwić osobom niegrającym łatwe zrozumienie, co ciekawego działo się w czasie gry.
Proponuję zatem, byście dołączyli się do tego ciekawego moim zdaniem pomysłu, urozmaicając nieco naszą grę i prezentując swoje "oficjalne stanowiska tej sprawie" i "wyrażając głębokie zaniepokojenie".
« Ostatnia zmiana: Wto, 07 Paź 2014, 18:08:23 wysłana przez ShookTea »

Pon, 06 Paź 2014, 12:18:12
Odpowiedź #5

Offline ShookTea

• Plutonowy
Dołącza do nas Dirkuu, który prawdopodobnie będzie grał Holandią!

Aktualny rozkład terminów:
11.10 (sobota) - 18-22
18.10 (sobota) - 8-11 i 18-22
19.10 (niedziela) - 9-11 i 18-21
26.10 (niedziela) - 9-11

Jeśli któryś z uczestników ma jeszcze jakieś uwagi odnośnie zmiany terminu, zapraszam na PW lub (lepiej!) przez czat na Steamie. Jeśli zaś nic się nie zmieni, do zobaczenia w najbliższą sobotę o godz. 8 rano :)
« Ostatnia zmiana: Pon, 06 Paź 2014, 16:15:05 wysłana przez ShookTea »

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 06 Paź 2014, 12:18:12 »

Wto, 07 Paź 2014, 17:24:57
Odpowiedź #6

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 28
  • YT-Ber Cinematiców KSP
Ja bym dołączył jeżeli chcecie (o ile  nauczę się chociażby podstaw gry do tego czasu^^ )

Zaklepuję Gruzję :d

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Wto, 07 Paź 2014, 17:40:53
Odpowiedź #7

Offline ShookTea

• Plutonowy
Jeśli tylko podany wyżej czas ci odpowiada, zapraszamy! :D

Tylko pamiętaj, żeby dodać do znajomych na Steamie tego tu idiotę, co sam dodawać innych nie potrafi: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Post Scriptum: Paaanie, co tak daleko? ;)
« Ostatnia zmiana: Wto, 07 Paź 2014, 17:44:26 wysłana przez ShookTea »

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 07 Paź 2014, 17:40:53 »

Wto, 07 Paź 2014, 18:21:20
Odpowiedź #8

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • YT-Ber Cinematiców KSP
Daleko? No, zależy dla kogo ;p

Wto, 07 Paź 2014, 19:41:30
Odpowiedź #9

Offline ShookTea

• Plutonowy
Jeśli masz zamiar w najbliższym czasie podbić całą Europę Wschodnią, to faktycznie nie masz zbyt daleko :)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 07 Paź 2014, 19:41:30 »

Śro, 08 Paź 2014, 15:03:08
Odpowiedź #10

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • YT-Ber Cinematiców KSP
hah, aż taki ambitny to nie jestem ^^

EDIT: Jednak nie rezerwuję Gruzji. Dam informacje w piątek ^^
« Ostatnia zmiana: Śro, 08 Paź 2014, 16:26:13 wysłana przez Skyline »

Sob, 11 Paź 2014, 18:26:08
Odpowiedź #11

Offline TheKuba1414

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 4
Można jeszcze dołączyć?

- Jeśli tak to biorę Polskę  ;)

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 11 Paź 2014, 18:26:08 »

Sob, 11 Paź 2014, 21:40:17
Odpowiedź #12

Offline ShookTea

• Plutonowy
Pierwsza sesja zakończona

Czas gry: 15.09.1066-08.02.1081

Murchad mac Donnachad Ua Briain, pierwszy tego imienia, z Bożej łaski król Munsteru, hrabia Thomondu, prawowity władca Ormondu i Desmondu, przyjaciel Walijczyków

Wielce szanowni królowie i książęta!

Mój bliski przyjaciel i teść Blydden Mathrafal, król Gwynedd i prawowity pan wszystkich Walijczyków, wielka pomoc przy buncie mojego wstrętnego ormondzkiego wasala, zginął. Moja żona a jego córka dała mu 5 wnuków, w tym parę bliźniąt, oraz jedną wnuczkę. Cóż mu się stało? Nie wiedzieć czemu nasze sojusznicze kraje, oddzielone kanałem świętego Jerzego, padły pod jednym wrogiem, jakim jest bunt. W moim państwie skończył się na stracie Ormondu, lecz w Gwynedd bunt był zbyt silny, a Mathrafalowie stracili władzę. Sam kraj również ucierpiał - jedno z hrabstw przeszło w ręce Anglików. Składam tym samym oficjalny protest na ręce Maredudda Seisylla, nowego króla Gwynedd, oraz żądam, by jego przyszłe decyzje były w zgodzie z tymi, jakie podejmował jego poprzednik. To nasz warunek, który Gwynedd musi spełnić, by mogła pojawić się jakakolwiek mowa o przyjaznych kontaktach między naszymi państwami.1

Niespodziewanie bliskie stosunki udało się mi zawiązać z dalekimi słowiańskimi przyjaciółmi. Oto bowiem mój jedenastoletni syn Donnach mac Murchad Ua Briain, piąty w kolejce do tronu, został zaręczony z trzynastoletnią księżniczką Smiechną, córką Bolesława Śmiałego z rodu Piastów, drugiego tego imienia, króla Polski, księcia Małopolski i Pomorza Gdańskiego, hrabiego Opola, Cieszynu, Krakowa, Sandomierza, Gdańska i Słupska. Przy moich problemach z buntownikami byli gotowi wspomóc mój kraj finansowo. Jakaż szkoda, że nie udało się nam z tej pomocy skorzystać!2

Oto, jak silny był bunt w moim Ormondzie: były tam prowadzone aż trzy wojny, a żadna, mimo pomocy Gwynedd i Norwegii, nie potoczyła się po myśli Munsteru:

Zmartwiła mnie niezmiernie sytuacja jednej z dwóch brytyjskich potęg - Szkocji. Oto bowiem tą potęgę również dopadła choroba buntów, która chyba jest zaraźliwa. Państwo zostało rozdarte na 3 części, z których jedna, południowa, szybko została przejęta przez Anglików.

Zaś z dalszych historii, cesarz niemiecki Heinrich IV nigdy nie potrafił współpracować z papieżem i uznawać jego wyższości jako przedstawiciela Iesus Christus Dominus de Mundus na ziemi, lecz nigdy nie przyszło mi do głowy, by postanowił powołać własnego papieża na jego miejsce. Jeśliby teraz wybuchła jakaś wojna, cesarz mógłby podjąć próby umieszczenia swego papieża w Rzymie.

Udzielając wszystkim życzenia dalszego rozwoju i walki z buntownikami oraz prosząc o to samo dla siebie,

Pozdrawiam
Murchad mac Donnachad Ua Briain
Z Bożej łaski król Munsteru, hrabia Thomondu, prawowity władca Ormondu i Desmondu, przyjaciel Walijczyków

Post Scriptum:
Holandia na razie nie przewinęła się zbyt mocno w historii mego państwa, stąd też na razie ograniczam się jedynie do tego krótkiego wspomnienia.3

1zakrent kierował dynastią Mathrafalów i ma ponoć plany zagrania teraz Seisyllami - stąd warunek o zgodności w decyzjach :)
2kuba prowadził Polską i podobno dobrze mu idzie.
3Dirkuu zajmował się swoim krajem i ignorował nasze problemy, i dobrze dla niego - przynajmniej kasy nie stracił na marne :D
« Ostatnia zmiana: Pią, 17 Paź 2014, 20:29:59 wysłana przez ShookTea »

Sob, 11 Paź 2014, 22:16:49
Odpowiedź #13

Offline Dirkuu

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
<Prywatny list do króla Murchad'a>

Wielki królu Murchadzie z Munster.

Doszły mnie słuchy, iż ostatnimi czasy wygłosiłeś przemowę wśród swych podwładnych. Ponoć nie poświęciliście w swym monologu zbyt wiele uwagi najpotężniejszemu księstwu sposród wszystkich księstw Świętego Cesarstwa Rzymskiego - Holandii. Chcę Wam jedynie przypomnieć, iż Holandia dołączyła się do Waszej wojny domowej i posłała wojska w strony Twego królestwa mimo tego, że sami prowadziliśmy w tym samym czasie walki o Hrabstwo Zelandię, które aktualnie de jure należy do mego księstwa.
  Szczerze liczę, iż następnym razem podczas przygotowywania swej przemowy uwzględnicie pomoc Holandii w Waszych stronach.

Książę Dirk V z Holandii
Witam i pozdrawiam, do następnego ; )

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 11 Paź 2014, 22:16:49 »

Nie, 12 Paź 2014, 10:22:08
Odpowiedź #14

Offline ShookTea

• Plutonowy
Wielce szanowny książę Holandii,
Zaiste mój marszałek, dowodzący oblężeniem, nie wspomniał mi ani trochę o Waszym udziale. Wstyd mi za niego, iż przez jego błąd nie wspomniałem o sojuszniczej pomocy, zaś i on sam mógłby się wstydzić, że ściągnął na mnie gańbę.
Muszę jednakże go usprawiedliwić, gdyż z oblężenia wrócił ciężko zraniony, a po kilkunastu księżycach wrócił do domu Ojca. Ja zaś przepraszam Cię, księciu Holandii Dirku V i cały Twój odważny naród, oraz pozdrawiam,

Murchad mac Donnachad Ua Briain
Z Bożej łaski król Munsteru, hrabia Thomondu, prawowity władca Ormondu i Desmondu, przyjaciel Walijczyków

[Post scalony: [time]Nie, 12 Paź 2014, 12:09:33[/time]]
Na szybko sklecone: drzewo genealogiczne Ua Briain z zaznaczonymi powiązaniami z Mathrafalami, Rurykowiczami i Piastami.

Dirkuu, trzeba jakieś małżeństwo między nami sklecić! Mam córkę, 3 synów, wnuka i dwie wnuczki do wydania, co chcesz? :D
« Ostatnia zmiana: Nie, 12 Paź 2014, 12:30:19 wysłana przez ShookTea »

Crusader Kings II - !NOWA! Forumowa Megakampania

Zaczęty przez ShookTea

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 17780
Ostatnia wiadomość Pon, 03 Sie 2015, 15:54:42
wysłana przez TheKuba1414
Crusader Kings II - Forumowa Megakampania - trzecie podejście

Zaczęty przez TheKuba1414

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 21941
Ostatnia wiadomość Wto, 05 Lip 2016, 16:30:09