Autor Wątek: Beam NG Drive  (Przeczytany 12785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 06 Sie 2013, 18:07:39

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Chciałbym się z Wami podzielić nowiną, iż światło dzienne ujrzała alpha projektu grupy znanej jako Beam NG, odpowiedzialnej wcześniej za Rigs of Rods. Nowa produkcja zwie się po prostu Beam NG Drive i jest sandboxowym symulatorem fizyki pojazdów jeżdżących.
Za sprawą magii i czarów uczynionych przez twórców, rozbijanie się pojazdami nigdy nie sprawiało takiej frajdy. Obecnie dostępne jest Techdemo i pełna alpha. Nadmienię, że system dystrybucji jest minecraftowy - płacisz raz i dostajesz całą grę, póki co koszt to 11.50 ojro. Ja jestem grą zachwycony, sam zaraz zakupię i polecam uczynić to samo. A tu, link do oficjalnej strony:

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

A tu filmik, jeśli się komuś nie chce chodzić po internecie:

Śro, 07 Sie 2013, 14:46:15
Odpowiedź #1

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
  • Król Królów :D
Rigs of Rods - Wyciąganie Antonova pod wielkie góry DAF-em 4x4 za przednie podwozie. Me Gusta :D
Pyrylyrylym <3

Reklama

Odp: Beam NG Drive
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 07 Sie 2013, 14:46:15 »

Śro, 07 Sie 2013, 16:20:29
Odpowiedź #2

Offline pawler92

• Szeregowy
  • *
Ciężkie sterowanie, dziwny model jazdy np: tym sportowym samochodem na klawiaturze jest chyba nie wykonalne żeby jechać prosto :P Sporo błędów, ubogo. Ale frajda ze zniszczeń jest. A nie wie ktoś jak postawić drugi samochód żeby w niego przywalić?

Czw, 08 Sie 2013, 04:54:52
Odpowiedź #3

Offline Element4ry

• Plutonowy
Wykonalne, ja nie dostrzegam problemów ze sterowaniem, jest dość wiarygodne pod względem realizmu - wystarczy wstrzymać nieco konie i nie pałować auta do oporu a dowiezie Cię do upragnionej ściany :) Ewentualnie delikatniej/precyzyjniej wduszać klawisze.
A jakie błędy dostrzegłeś? Jak na alphę to wszystko gra i buczy tak jak powinno. A że ubogo? Nie powiedziałbym - edytor już jest wbudowany w grę i możliwości ma duże. Sam już zacząłem grzebać w mapach i je nieco modyfikować. Drugie auto da się dodać w tymże edytorze - podczas gry wduś F11 i skopiuj aktualny pojazd (z shiftem się kopiuje). Potem wyjdź z edytora i klawiszem TAB przełącz się na drugi pojazd. Tu dodam, że pozytywnie zaskoczyła mnie optymalizacja - przy trzech autach naraz mam troszkę powyżej 30 FPSów, nawet podczas solidnego karambolu.

I na koniec screen na zachętę:

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 08 Sie 2013, 04:54:52 »

Czw, 08 Sie 2013, 10:11:13
Odpowiedź #4

Offline pawler92

• Szeregowy
  • *
Oo dziękuję za instrukcje do tego edytora, nie wpadłbym na to :P Optymalizacja rzeczywiście pierwsza klasa, żeby tak kerbale śmigały : ] Co do sterowania to no niby spoko, ale jakoś dziwnie te samochody jeżdżą :P A te błędy, no to kilka razy mnie wywaliło z gry, kilka razy miałem problemy z wlatywaniem w ściany itp. no ale to alpha to spoko. A jeszcze wiesz może jak np. jak rozbijesz o drzewo samochód i jest w krzakach i nie da rady nim wyjechać. To czy można go jakoś przenieść na drogę żeby zobaczyć zniszczenia? ;) Czy to też w edytorze?

Pią, 09 Sie 2013, 17:36:49
Odpowiedź #5

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Jeez! Nie mogę uwierzyć, że stworzyli nowy produkt. RoR był już zaniedbany, wręcz porzucony, a tu taka niespodzianka. Dzięki za informacje o grze!

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 09 Sie 2013, 17:36:49 »

Pią, 09 Sie 2013, 18:01:32
Odpowiedź #6

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Potestowałem demko i gra mnie ujęła. Ale o kupnie najbardziej przesądziło to, że ma mój ulubiony model finansowania: kup dziś, a wszystkie przyszłe aktualizacje masz w pakiecie! To naprawdę zajebisty system. O czym wszyscy tutaj raczej dobrze wiedzą ;)
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Pią, 09 Sie 2013, 21:09:59
Odpowiedź #7

Offline Element4ry

• Plutonowy
Obserwowałem tytuł od długiego czasu i miałem obawy dotyczące sposobu zakupu, ale jak wyszła alpha to byłem w siódmym niebie ;) Obawiałem się też o optymalizację pomimo tego jak twórcy zachwalali ale okazało się, że mówili prawdę a nie tylko puste hasła. W RoR to był spory problem i dwa sensowne pojazdy na raz potrafiły doprowadzić do 5-10 fps'ów. A tu problem nie występuje i radocha nie z tej ziemi rozbijając auta, nawet trzy na raz na dość leciwym procku.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 09 Sie 2013, 21:09:59 »