Autor Wątek: Alternatywna gra dla graczy  (Przeczytany 3333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 02 Wrz 2014, 10:02:34

Offline dallahpl

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Siemanko,

Jeśli interesują was gry typu kosmos, eksploracja i te sprawy, sprawdźcie sobie Space Engine.
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Tysiące galaktyk, miliardy (dosłownie) gwiazd i jeszcze więcej planet i księżyców. Ale ostrzegam, że gra polega tylko na eksploracji - nic nie budujemy niestety, ale i tak - warto!

pzdr.

Wto, 02 Wrz 2014, 11:07:37
Odpowiedź #1

Offline Hipekhop

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
Miliard = 10^9
Jedna gwiazda przyjmijmy, że zajmuje 50kB (lol, chyba MB... ale niech i tak będzie, niech i pojawi się tu 1024x mniej, niż należy szacować ;) ).
Wychodziłoby na to, że do zapisu miliarda gwiazd (nie mówiąc o innych częściach gry) wymagane jest 46,6TB, o ile jedna gwiazda "waży" jakimś cudem tyle, co 10 takich wiadomości, jak ta.
Alternatywną możliwością jest po prostu zwykłe generowanie gwiazd, ale wtedy u każdego wyglądałoby to inaczej. No, ale to tylko takie moje luźne dywagacje. Jak jest? :>

Reklama

Odp: Alternatywna gra dla graczy
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 02 Wrz 2014, 11:07:37 »

Wto, 02 Wrz 2014, 11:15:22
Odpowiedź #2

Offline dallahpl

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Nie mam pojęcia jak to jest. Wiem, że jest;)

Ale jak to wygląda w grze: Powiedzmy ze wyleciales daleko poza Drogę Mlęczną. Widzisz ja tak jak jest w rzeczywistosci (grafika). Wtedy wszystkie pojedyńcze gwiazdy jakby "znikają", żeby nie obciążać procesora. Ale jak zaczniesz się w miarę szybko poruszać, gwiazdy zaczynają sie pojawiać w postaci świecących kropeczek. Jeśli zaczniesz jeszcze wolniej poruszać się w stronę gwiazdy, zacznie ona być renderowana.

Wto, 02 Wrz 2014, 11:49:47
Odpowiedź #3

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Znany wszechświat, generowany jest na podstawie prawdziwych danych astronomicznych, więc dla każdego gracza wygląda tak samo,ten nieznany generuje się proceduralnie.
Jest wątek na naszym forum: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Reklama

Odp: Alternatywna gra dla graczy
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 02 Wrz 2014, 11:49:47 »

Wto, 02 Wrz 2014, 21:53:15
Odpowiedź #4

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Grą bym raczej tego nie nazwał, dla mnie to raczej program, do zwiedzania wszechświata, który przy okazji potrafi generować powierzchnie planet. Program wręcz epicki - powierzchnie odległych planet są bardzo ładnie i realistycznie generowane. Jak dla mnie w sumie brakuje opcji człowieka, czyli, że możemy sobie pochodzić astronautą po planetach. Świetnie oddaje on rozmiar wszechświata i jego piękno - no i w przeciwieństwie do podobnych programów, jak Universe Sandbox ten jest darmowy - jak dla mnie brakuje wersji na Linuksa, chociaż pod Wine odpaliłem, ale miałem problem, bo powierzchnie planet z atmosferą nie chciały się coś generować - choć to pewnie dałoby radę naprawić. Tyle mojego zdania w temacie, polecam pobawić się nim trochę, bo bardzo fajnie oddaje on rozmiar i piękno wszechświata.

PS: Brakuje mi takich terenów na planetach w Kerbalach(no, Kerbin ujdzie, jest całkiem ładnie zrobiony).
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Wrz 2014, 21:55:06 wysłana przez kamils096 »