• Kerbal Rocket Science - Co, gdzie jak i kiedy czyli poradnik dobrego naukowca 2 5
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Kerbal Rocket Science - Co, gdzie jak i kiedy czyli poradnik dobrego naukowca  (Przeczytany 19594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 19 Paź 2013, 14:37:49

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
UWAGA! CZYTANIE PORADNIKA MOŻE ZABIERAĆ ZABAWĘ Z SAMODZIELNEGO ODKRYWANIA ELEMENTÓW GRY!

Robisz to na własne ryzyko

Kerbal Rocket Science - Co, gdzie, jak i kiedy czyli poradnik dobrego naukowca
~~DawsterTM

Paragraf pierwszy: GDZIE zbierać Science?
Najkrócej mówiąc: wszędzie gdzie się da! O ile niektóre miejsca mają swoje wyjątkowe opisy (np. KSC, Launchpad) to ogółem można tereny badawcze podzielić na dwa rodzaje:
-Biomy
-Inne

Ale czym są te biomy?
Biomy, a raczej jeden biom to teren geograficzny na powierzchni planety lub księżyca (obecnie tylko Kerbin i Mun mają swoje biomy) który odróżnia się od innych biomów swoimi cechami. Każdy z nich to osobny teren pod badania, więc z każdego możemy od nowa czerpać punkty nawet jeśli znajdujemy się zaledwie 5 m od poprzedniego biomu.
Przykładowe biomy to chociażby KSC, Launchpad, pustynia, wybrzeże, góry (Kerbin) lub bieguny, wzgórza, równiny (Mun)
Co do biomów Munarskich, praktycznie każdy większy krater ma swój własny biom.
Listę biomów dla leniwych można znaleźć na wiki, jednak polecam poszukiwać samemu co można odkryć.

Spytają się dociekliwi, a co z resztą obiektów? Poza Kerbinem i Munem? Odpowiedź jest prosta: wszystkie pozostałe ciała niebieskie są całe objęte jednym biomem: Surface (powierzchnia). Nie jest ważne gdzie wylądujemy na Dunie, Ike, Minmusie czy Eeloo. Gdzie by to nie było, zawsze biomem będzie powierzchnia obiektu.

A jakie są te inne miejsca do zbierania science? Jest to każde miejsce które nie jest biomem. Opierają się one na obiekcie na którym się znajdujemy. Myślę że te miejsca już mogę wyliczyć:
-Powierzchnia
-Niższe partie atmosfery
-Wyższe partie atmosfery
-Niska orbita
-Wysoka orbita

Jak łatwo można zauważyć, wychodząc na wysoką orbitę Kerbinu a następnie obniżając się o każdy poziom w dół aż do samej ziemi można zdobyć pięć razy dane z tych samych czujników. Dodając do tego biomy lub odwiedziny na różnych obiektach w jednym locie wychodzi że jednym urozmaiconym lotem można nabić rekordowe ilości puntów (Sam za jeden lot sondą nabiłem prawie 6000).

Oprócz tego są sytuacje wyjątkowe, jak np. lot na orbitę lub raport EVA podczas kiedy kerbal znajduje się w niecodziennej lub niebezpiecznej pozycji, np. na drabince do góry nogami.

Paragraf drugi: JAK zbierać Science?
Opcje są dwie: zabranie wszystkich danych ze sobą lub przesłanie ich nadajnikiem.  Kiedy pierwsza opcja pozwala wyciągnąć z badania najwięcej ilości danych przy jednym podejściu, to znowu po przesłaniu wyników eksperymentów nadal możemy korzystać z czujnika który w innym przypadku byłby "zablokowany". Jeden czujnik może naraz przetrzymywać tylko jedne wyniki badania, przeprowadzenie nowych na nim usunie stare. Można jednak oczywiście przyłączyć więcej niż jeden czujnik danego rodzaju (np. ja latałem stale z 4 pojemnikami na Tajemniczy Glut).
Kontynuując temat transferu, przesył danych kosztuje nas czas i energię elektryczną. Czas możemy zmniejszyć montując mocniejsze anteny (wiele anten nie da nam mniejszego czasu, a jedynie pozwala na wykonywanie więcej niż jednego transferu w danym momencie), jednak na prąd trzeba już sobie zapracować. Jakby tego było mało, tylko raport załogi jest dostarczany transferem w 100%. Reszta w najlepszym przypadku straci 10% wartości eksperymentu (zamiast 10 pkt dostaniemy 9), w najpopularniejszym 40%, a w najgorszym to aż 80% strat. ALE! Transfery można powtarzać! Jeśli straty wynoszą 80%, to po dwóch transferach będzie to już tylko 80% z 80%, czyli 64% strat. Dalej kolejno to 52%, 40%, 32% itd.
Stale powtarzając transfer można zebrać więcej science niż dostarczając wyniki osobiście na Kerbin, więc jeśli pozwala nam tylko na to czas i elektryczność, lepiej jest stale transferować raz po raz.
Inna sprawa że przy paru czujnikach ciągłe transfery potrafią zabić nudą, a i takie spamowanie przesyłem psuje trochę zabawę z gry.

UWAGA! Raportów EVA oraz próbek zebranych przez załogę nie da się transferować.

Paragraf trzeci: CZYM zbierać Science?
Dostępne są próbki, raporty i czujniki.
Próbki i raporty dostępne są od samego początku. Aby zebrać próbkę trzeba wyjść kerbalem z kabiny, dotrzeć do powierzchni obiektu i przycisnąć go prawym przyciskiem myszy. Zebranie próbek to opcja "Take surface samples". Próbki są bardzo dochodowym źródłem punktów przez całą grę, jednak nie mogą być transferowane i mogą być zbierane tylko przez załogę, więc wyklucza to zbieranie kamyków przez bezzałogowe łaziki.
Drugie źródło punktów to raporty. Pierwszy to raport załogi. Aby go uzyskać należy podczas lotu przycisnąć prawym przyciskiem myszy na kabinie z załogą i wybrać opcję "Crew Report". Drugi raport uzyskamy podczas EVA w taki sam sposób jak pobieranie próbek, tyle że można to zrobić też w kosmosie i locie. I tak samo jak próbki, raportu EVA nie można transferować.

To są pierwsze dostępne źródła punktów. Jeśli chcemy dokładniej wykorzystać dostępne biomy lub zdobyć większe ilości punktów sięgamy po czujniki, które jednak trzeba odblokować. Z każdego z nich korzystamy przyciskając prawym przyciskiem myszy i wybierając odpowiednią opcję w menu. Lista jest ustawiona chronologiczna według czasu odblokowania czujnika:

(Nazwy to moje osobiste określenia, a nie oficjalne tytuły)
1. Tajemnicza Galareta (Mystery Goo Containment Unit)
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Pierwszy dostępny czujnik. Galaretka jest pocieszną substancją która często daje nam ciekawe informacje. Można z niej korzystać w dowolnym momencie.
Ilość punktów: niska

2. Mini-Laboratorium (SC-9001 Science Jr.)
Puszka wypełniona różnymi substancjami, materiałami, stworzeniami i kerbale raczą wiedzieć czym jeszcze. Jej reakcje na różne warunki są jeszcze ciekawsze niż galarety. Z laboratorium można korzystać w dowolnym momencie.
Ilość punktów: średnia/wysoka

3. Termometr (2HOT Termometer)

Po prostu termometr. Nie sugerujcie się temperaturą przez niego podawaną, moment przed zderzeniem ze słońcem wskazywał -201o. Nie działa na tylko na wysokiej orbicie.
Ilość punktów: niska

4. Barometr (PresMat Barometer)
Następny prosty czujnik. Zbiera dane na temat atmosfery. Jak można łatwo się domyśleć, działa tylko w atmosferze i na powierzchni obiektów z atmosferą.
Ilość punktów: niska.

5. Sejsmograf (Double-C Seismic Accelerometer)
Mimo że opis i nazwa części wskazują że może również działać jako akcelerometr podczas lotu, nigdy nie udało mi się uruchomić go właśnie w taki sposób. Ale za to jako sejsmograf działa wspaniale, i jak to sejsmograf do działania musi stać na powierzchni obiektu.
Ilość punktów: wysoka

6. Miernik siły grawitacji (GRAVMAX Negative Gravioli Detector)

Mierzy siłę z jaką przyciąga nas obiekt wokoło którego orbitujemy/na którym stoimy. Można z niego korzystać zawsze na powierzchni i na niskiej orbicie.
Ilość punktów: wysoka

7. Czujniki samolotowe (Sensor Array Computing Nose Cone)
Zestaw czujników zaprojektowanych z myślą o samolotach. Ale posłuchajcie mnie dobrzy ludzie, przyczepiajcie go do wszystkiego co leci na obiekt posiadający atmosferę! Zbiera ogromną ilość punktów (rekordowo zanotowałem 1600 za jedno badanie) i posiada transfer z zaledwie 10% stratą. Można z niego korzystać w atmosferze na dowolnej wysokości oraz na powierzchni.
Ilość punktów: EKSTREMALNIE WYSOKA

(Zdjęcia zapożyczone z Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ)

Myślę że to już wszystko co trzeba wiedzieć podstawach zbierania punktów nauki. Jeśli ktoś znajdzie lukę w opisach lub inny błąd czy brak, niech spokojnie zwróci uwagę a poprawię.  A teraz moje drogie kerbale, pakować się do rakiet i pchać postęp do przodu!
Best regards from Valhalla

Wto, 29 Paź 2013, 14:44:01
Odpowiedź #1

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
Odnośnie tego czujnika samolotowego... Mam z tym dziwny problem. Zamiast 90% danych przesyła niecałe 10%. Przed startem rakiety próbuję zbadać atmosferę - 60 punktów. Wysyłam, czekam i pojawia się komunikat, że dodano 5.4 punktu. Co jest nie ten teges? Próbowałem z różnymi antenami i zawsze to samo.

EDIT: To chyba jest babol. Ten wihajster podaje złe wartości, pomnożone przez 10. Zamiast 140 jest 14 itd. Więc proponuję uwzględnić tę informację w poradniku.

EDIT 2: Nie tyle babol, co niezrozumiałe rozwiązanie. Punkty nauki na koniec mnożą się przez tzw data value, czyli jeśli dane są bezużyteczne, to mnożnik wynosi 0.1, stąd ze 140 robi się 14. Różnice w liczbach widać też przy użyciu sejsmografu. Trochę to bez sensu, bo nie wiemy, jaką wartość ma dany eksperyment przed zakończeniem misji.
« Ostatnia zmiana: Wto, 29 Paź 2013, 17:42:01 wysłana przez Wawrzyn »
Przez trudy do gwiazd

Reklama

Odp: Kerbal Rocket Science - Co, gdzie jak i kiedy czyli poradnik dobrego naukowca
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 29 Paź 2013, 14:44:01 »

Wto, 21 Sty 2014, 19:39:33
Odpowiedź #2

Offline TheReclif

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
  • Prezes i założyciel Reclif's Avionics
Jest tutaj pewien błąd. A mianowicie próbki i raporty EVA można wysyłać. Wystarczy podlecieć Kerbalem w EVA do kabiny, kliknąć na nią prawym przyciskiem myszy i wybrać "Store experiments". Teraz tylko wchodzimy na statek, klikamy na antenę i wybieramy "Transfer data".
Kerbale są jak MAX Factor-polecane przez profesjonalistów :-)

Poradnik dla modderów

Zaczęty przez Sobol

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 13874
Ostatnia wiadomość Nie, 02 Paź 2016, 13:53:10
wysłana przez Sobol
(Poradnik)Jak zmienić flagę na savie?

Zaczęty przez GwiezdnyPodróżnik

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7883
Ostatnia wiadomość Pią, 03 Lip 2015, 22:08:42
wysłana przez Drangir
[Poradnik] Proste, stockowe silniki śmigłowe

Zaczęty przez JackRyanPL

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7952
Ostatnia wiadomość Wto, 31 Paź 2017, 23:43:02
wysłana przez Kadaf
Wielki poradnik tworzenia samolotów (by keptin) EN

Zaczęty przez KubaAseph

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 8842
Ostatnia wiadomość Pon, 06 Kwi 2015, 10:38:09
wysłana przez ShookTea
[poradnik] Baretki, flagi i Tarcza Wielkiej Podróży oraz ich znaczenie.

Zaczęty przez Fifi

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 17328
Ostatnia wiadomość Sob, 28 Maj 2016, 17:05:07
wysłana przez Nolanoth