• Wasze wyobrażenie pełnej wersji KSP 4 5
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Wasze wyobrażenie pełnej wersji KSP  (Przeczytany 37149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 07 Wrz 2013, 20:23:02
Odpowiedź #90

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
Nie, zostałbyś rozsmarowany, bo znalazłbyś się dosłownie "między młotem a kowadłem".

Sob, 07 Wrz 2013, 23:51:35
Odpowiedź #91

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
 Ogólnie do takich operacji używa się systemu popularnie zwanego "canada arm". Czyli po prostu dźwigu z chwytakiem z bardzo mocnych materiałów. Ale to nie do zastosowania w KSP. System fizyczny KSP nie przewiduje i nigdy nie będzie przewidywał demontażu i montażu pojazdów w kosmosie inaczej niż w systemie dokowania. Więc taki system wymieniania czegoś co nie zostało zaprojektowane pod wymianę (doki między każdym a każdym elementem) nie wchodzi w ogóle w grę, z przyczyn technicznych. Natomiast zaproponowany przeze mnie schematyczny system napraw działał by bez problemów, żadnego obciążania kompa, ingerowania w silnik gry.

Reklama

Odp: Wasze wyobrażenie pełnej wersji KSP
« Odpowiedź #91 dnia: Sob, 07 Wrz 2013, 23:51:35 »

Nie, 08 Wrz 2013, 00:25:31
Odpowiedź #92

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Twój system ma coś co mnie niepokoi - w końcu na misję będziemy wysyłać trzech ulubionych misiaków i tylko w trybie permadeath (jeśli taki będzie. Chciałbym.) będzie motywacja do wysyłania mniej wytrenowanych na łatwiejsze misje. Żeby to trochę zrównoważyć przydałby się zestaw profesji/statystyk, gdzie umiejętności byłyby wyższe już na początku, albo jak w FTL, gdzie klasa postaci zależy od długości stażu na danym stanowisku, co jest dość sensowne choć mało realistyczne (kto wysyła na misję kogoś, kto nie zna statku od podszewki?) co można darować. A skoro przy tym jesteśmy, przydałyby się więcej niż 3 oczywiste funkcje załogi, żeby utrudnić wybór i skomplikować misję - Oczywisty pilot (lepsi mogliby np. wzmacniać stabilizację lotu) i inżynier, do tego może naukowiec. Taka trójka, dobrze wytrenowana (np. na Kerbinie, spalając paliwo i czekając na usterki na launchpadzie) byłaby wykorzystywana w każdej misji. Jak zmotywować do wyboru nowych ludzi?
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Pon, 09 Wrz 2013, 02:34:30
Odpowiedź #93

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Ano widzisz Drangir, permadeath powinien zostać wprowadzony już dawno. Bo w wersji tfu tfu 0.20 o  ile dobrze pamiętam można było mieć kilku Jebów naraz. A co by motywowało do wyboru mniej znanych? Myślę, że bardzo rzadko kto prowadzi naraz tylko jedną misję, więc brało by się innych z braku uroczej trójki na stanie, bo gdzieś aktualnie lecą/nie żyją/porwały ich fanki i są nieuchwytni. Co do Twojej sugestii powiększenia ilości profesji, to trochę nad tym dumałem również.
Więc PILOT.
 Powiedzmy, że pilotowanie słabym pilotem powoduje pewne zakłócenia w odbiorze komend z klawiatury. W sensie - rcsy się włączają ciut później, albo działają dłużej. (powiedzmy o pół sekundy) Statek się bardziej kręci. Powiedzmy, że również wydajność silników wzrasta ze wzrostem umiejętności pilota. To ostatnie nie jest do końca realistyczne, ale za to hmm, no takie "growe" że tak powiem.
NAWIGATOR.
 Powiedzmy, że gdy lecimy statkiem ze słabym nawigatorem, to gdy planujemy manewr i wykonujemy go zgodnie ze sztuką, to i tak efekt tego manewru przy słabym nawigatorze może nam wypaść nie do końca tam, gdzie by wynikało, że się znajdziemy. Oczywiście nie, że lecimy na Dunę a docieramy na Moho, ale powiedzmy przewidywany punkt przejęcia grawitacyjnego będzie na wyższym/niższym pułapie.
INŻYNIER.
 Tego już opisałem powyżej.
LEKARZ.
 Pomyślmy tak. Lecimy naprawdę daleko, lot trwa wiele miesięcy. Nasi załoganci mają swoje statystyki. Ale bez lekarza na pokładzie powiedzmy, że te statystyki powoli ale nieubłaganie spadają. Pilot ze zdolnością pilotażu 90% po miesiącu ma już tylko 80% Po sześciu miesiącach z 90% robi nam się 30%. Czyli pilot zaczyna popełniać błędy. Natomiast lekarz - psycholog dba o to, by załoga utrzymywała swój poziom, a może nawet niech ten poziom z lekarzem na pokładzie nieco wszystkim wzrasta. Wytłumaczenie? Leci z nami doktur, jak mi się coś stanie, to on pomoże, więc spoko z tymi kluczami w kosmosie, dam radę.
NAUKOWIEC.
 Niech by się zajmował geologią i badaniami na powierzchni obiektów. Jeżeli wprowadzono by live support (o czym marzę) to naukowiec z lekarzem mogli by podnosić wydajność uzyskiwania tlenu z hodowli alg czy roślin.

To tyle ze zdolności. Uważam, że każdy kerbal powinien mieć możliwość opanowania kilku umiejętności, lecz nie więcej niż powiedzmy trzech. Ale z ograniczeniem takim, że jak się jest pilotem na 100% to już nie można być naukowcem czy tam nawigatorem na 100% Trzeba by znaleźć balans taki, że faktycznie warto by było zabierać więcej niż dwuosobowe ekipy.

Post scalony: Pon, 09 Wrz 2013, 02:49:28
Jeszcze taki mały dopisek, żeby nie było, że nie realistycznie. Uważam, że w centrum rekrutacji nie było by dostępnych w ogóle kerbonautów bez żadnych zdolności rozwiniętych. Przykładowo Bob ma na starcie inżynierkę na 40%, pilotaż na 25% i nawigację na 10%.
 To co mnie męczy, to jak zrobić w sposób zbliżony do realizmu utratę JEDNEGO z załogantów na wskutek jakiegoś wypadku nie będącego dziełem debila. ( mój nawigator będzie lądował na Dunie tylko we własnym skafandrze, a reszta ekipy będzie patrzyła ze statku jak mu idzie przyziemienie)
« Ostatnia zmiana: Pon, 09 Wrz 2013, 02:49:28 wysłana przez Kadaf »

Reklama

« Odpowiedź #93 dnia: Pon, 09 Wrz 2013, 02:34:30 »

Wto, 15 Paź 2013, 14:12:00
Odpowiedź #94

Offline Slomka

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
1 Optymalizacja

2 Aktywność kerbali chodzą do o koła lądownika jeżdżą łazikami ale nie tak że odjedzie 100 km od lądownika

3 Menu w którym można włączyć/wyłączyć sobie np usterki , MJ,

4 MJ

5 Jakiś lepszych samouczków

6 Możliwość wybrania ubranka dla kerbala

7 Gigantyczne bazy na planetach

Wto, 15 Paź 2013, 15:53:53
Odpowiedź #95

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
1 Optymalizacja

2 Aktywność kerbali chodzą do o koła lądownika jeżdżą łazikami ale nie tak że odjedzie 100 km od lądownika

3 Menu w którym można włączyć/wyłączyć sobie np usterki , MJ,

4 MJ

5 Jakiś lepszych samouczków

6 Możliwość wybrania ubranka dla kerbala

7 Gigantyczne bazy na planetach

1 - Tego chce każdy.

2 - W czym problem? Przecież możesz sterować każdy z kerbali i robić co chcesz. Na tym to polega. Chyba, że chodzi ci o to, że "Rakieta stoi, idę na kanapkę, a ludziki niech same zasuwają".

3 - Czyli, nie umiem czegoś zrobić, to wyłączę wszystko, niech się rakieta sama przesuwa? ;)
Usterki, póki co, wynikają wyłącznie z błędów gracza, który coś zrobił źle, lub nie zrobił wcale. A tego się wyłączyć nie da. :)

4 - To jest mod. Chcesz mieć mod - ściągnij go sobie. Autor wcale nie musi się zgodzić na implementację moda, w grze. Ściągać od kogoś - też źle. Nie mówiąc, już o tym, że MJ jest w zasadzie nie potrzebny. To tylko drobna pomoc i wszystko można zrobić w podstawce.

5 - Fakt. Ale to jest dopiero wersja przed, przed, przed produkcyjna. Jeszcze mnóstwo przed nami.

6 - Kerbalizer. 2$ na stronie KSP lub w sklepie Steam. I nie tylko ubranka, ale wiele innych rzeczy też.

7 - Bazy budujesz sam. Popatrz w działy bazy i stacje. Niektórzy przysiedli fałdów i zbudowali praktycznie całe miasta, na kilkadziesiąt nawet Kerbali. Nie wiem, czy rozumiesz ideę gry Sandbox. Dostajesz świat i środki. Co robisz dalej - to twój wybór i wola. Chcesz mieć replikę Wawelu na Bobie? To ją sobie robisz sam. Jaki jest sens, dawać gotowe rozwiązania do takiej gry? Przecież właśnie o to chodzi, żebyś sam to budował, co chcesz zobaczyć. Dla własnej satysfakcji.
Byli tacy, co wysyłali sondy poza system, byli tacy co dotąd rozpędzali statek, aż przekroczyli prędkość światła. Wolność to także praca, by tę wolność wykorzystać.

Reklama

« Odpowiedź #95 dnia: Wto, 15 Paź 2013, 15:53:53 »

Wto, 17 Gru 2013, 22:54:24
Odpowiedź #96

Offline gercik1268

• Szeregowy
  • *
Ja bym chciał:
 - żeby dodali kosmitów na jakiejś planecie
 - żeby wprowadzili multiplayer ( taki że robi się w KSP własny serwer z hasłem i potem dołączają do niego koledzy )
 - żeby na Kerbinie były jakieś osady
 - żeby dodali pogodę
 - żeby dodali nowe układy słoneczne
 - żeby można było wybudować na planetach stocznię i pas startowy
 - żeby można było poruszać się w kokpitach
 - żeby kerbale prowadziły własne życie
 - żeby gra była dobrze zoptymalizowana
« Ostatnia zmiana: Wto, 17 Gru 2013, 22:59:25 wysłana przez gercik1268 »

Śro, 25 Gru 2013, 17:04:52
Odpowiedź #97

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Dla mnie zawsze było trochę denerwujące to, że po trudnym lądowaniu gdzieś jest mało roboty. Odkąd wprowadzili tryb kariery jest trochę lepiej - zbieramy próbki i wykonujemy badania, ale to i tak mało. Poprostu chciałbym, żeby była jakaś większa aktywność na innych ciałach niebieskich. Nie tylko, że lądujemy, wsadzamy flagę, poskaczemy trochę, robimy badania i po 5 minutach hop do domu. Dlatego mam nadzieje, że w pełnej wersji będzie coś do roboty na innych planetach/księżycach.
« Ostatnia zmiana: Śro, 25 Gru 2013, 19:10:30 wysłana przez kamils096 »

Reklama

« Odpowiedź #97 dnia: Śro, 25 Gru 2013, 17:04:52 »

Czw, 26 Gru 2013, 23:31:34
Odpowiedź #98

Offline szymozillo

• Kapral
  • **
Jak dodadzą pieniążki to raczej będzie, będą pewnie różne misje itd.

Czw, 26 Gru 2013, 23:41:08
Odpowiedź #99

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Raczej surowce. Same pieniążki braku ciekawych rzeczy do zrobienia nie załatwią, chodzi o system który nie kłóci się z sandboxową ideą KSP.

Reklama

« Odpowiedź #99 dnia: Czw, 26 Gru 2013, 23:41:08 »

Pią, 27 Gru 2013, 18:51:18
Odpowiedź #100

Offline szymozillo

• Kapral
  • **
No wiesz, zawsze możesz włączyć tryb sandboxa jeżeli chcesz się bawić w sandboxa ;)
Ja cały czas czekam na patch, który da jakiś sens łazikom, bo teraz gra mi się nudzi, a łazikiem chętnie bym pojeździł, ale po jakichś 2 minutach nie ma co robić :/

Pią, 27 Gru 2013, 19:39:29
Odpowiedź #101

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Co z tego, że włączę tryb sandboxa, skoro na powierzchniach obcych ciał niebieskich ma w nim nic do roboty tak samo jak w karierze? Nie licząc tych 3 minut na zebranie próbek, wbicie flagi i porobienie screenów. Aktualnie i w oficjalnych planach SQUAD kariera ma wiele cech gry typu sandboxowej - design statków nie jest niczym ograniczony (jak w RTSach różnej maści, gdzie jednostki mają sloty na ulepszenia żeby na okładce napisać "TWÓRZ WŁASNE PROJEKTY JEDNOSTEK OMG OMG")  i otwarty na samym początku wielki ale pusty świat. I to ta pustka jest problemem. Nauka rozwiązuje ten problem w bardzo małym stopniu - jest motywacja by latać na inne planety zamiast siedzieć na Munie ;) ale na tych planetach wciąż nie ma co robić. Sam napisałeś że łaziki są mało potrzebne - a ja mówię o mechanizmach które sprawią, że lądowanie na planecie przestanie być celem samym w sobie, ale dopiero początkiem przed godzinami (interesującej!) eksploracji.

Reklama

« Odpowiedź #101 dnia: Pią, 27 Gru 2013, 19:39:29 »

Pią, 27 Gru 2013, 23:17:16
Odpowiedź #102

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Niby tak, ale po moim pierwszym lądowaniu na Dunie jak opadły emocje, to byłem troszkę zawiedziony, że nie ma co robić z wyjątkiem jeżdżenia łazikiem. No, ale przynajmniej nacykałem ładne zdjęcia  :P

Edit: Wgrałem sobie moda na chmury i światła miast i powinno to być dodane w wersji finalnej jako opcja w zakładce grafika. Dzięki temu gra wygląda o niebo lepiej i takie coś powinno być w wersji finalnej. Coś wiadomo co będzie, jak zostanie wydana wersja pełna? Co z graczami, którzy kupili teraz KSP?
« Ostatnia zmiana: Sob, 28 Gru 2013, 20:10:19 wysłana przez kamils096 »

Nie, 25 Sty 2015, 21:08:15
Odpowiedź #103

Offline KubaTheJediMaster

• Szeregowy
  • *
Ja pełną wersję gry widzę w ten sposób:
1. Dodanie trybu Multiplayer
2. Dodanie Kampanii SP i MP Czyli wcielamy się w jakiegoś Kerbala, Widzimy wszystko z pierwszej osoby, ludzie z KSC dają nam misje a my je wykonujemy. Coś podobnego do Kariery tyle że jedną postacią, pierwszoosobowym widokiem, PROJEKTOWANIEM (a nie budowaniem) rakiet ponieważ budową zajmować będzie się komputer na podstawie projektu, oraz w momencie śmierci zakończeniem gry bądź cofnięciem się do początku (czyli jakby od nowa ale bez nowego save'u)
3. SPOLSZCZENIE!
4. Gąsienice, więcej kół, kabiny samochodowe, materiały wybuchowe typu TNT.
5. Pogoda, pory roku, zmienne warunki lotów ze względu na pogodę, np. po deszczu utrudniona jazda, po śniegu należy poczekać aż z pojazdu zejdzie lód itp.
6. Funkcjonalne przyciski w kabinie
7. Usprawnienie plecaczków na RCS
KSP

Reklama

« Odpowiedź #103 dnia: Nie, 25 Sty 2015, 21:08:15 »

Nie, 25 Sty 2015, 22:43:09
Odpowiedź #104

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Genialny odkop! Jak znajde chwilę przeanalizuje nasze pomysły i zobaczę jak zmieniały się wyobrażenia.

PRZENIESIONY: ulepszanie budynków w wersji 90.0

Zaczęty przez Raynus

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3288
Ostatnia wiadomość Czw, 12 Lut 2015, 15:11:29
wysłana przez Raynus
Obstawiamy datę premiery wersji 1.1 - kapacity zwycięzcą!

Zaczęty przez winged

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 12542
Ostatnia wiadomość Czw, 21 Kwi 2016, 07:48:02
wysłana przez kapacity