Autor Wątek: Spowolnienie i przegrzewanie się komputera w czasie gry  (Przeczytany 4196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 08 Lip 2015, 12:54:56

Offline Wiarus

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Witam, mam następujący problem - w czasie gry w KSP mój komputer nieco zwalnia i grzeje się do 70 C. Mam kilka modów, które prawdopodobnie na to wpływają. Moje pytanie brzmi - czy jest jakaś modyfikacja lub sposób na mniejsze zużycie komputera przez KSP?
Pomogłem? Spodobał ci się mój post? Wciśnij pomógł, taka mała rzecz a cieszy.

Śro, 08 Lip 2015, 13:01:35
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Paczki tekstur o wysokiej jakości prawdopodobnie, skyboxy do texture replacera czy chmury w wysokiej rozdzielczości dla Environment visual enchantments. Poza modami podejrzewam raczej to,  że zacząłęś budować większe statki i komp zaczyna się pocić. 
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Spowolnienie i przegrzewanie się komputera w czasie gry
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 08 Lip 2015, 13:01:35 »

Śro, 08 Lip 2015, 18:58:49
Odpowiedź #2

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Fajnie by było jakbyś powiedział jaki masz komputer. Bo grzać może się karta grafik albo procesor i to z różnych powodów.
Jak grzeje się procesor, jedyne co pozostaje to budować mniejsze statki - każda część zwiększa obciążenie.
Jak grzeje się karta grafiki, zmniejsz jakość renderowania i tekstur w opcjach, aczkolwiek ta gra ma tak małe wymagania że wątpię by problem występował tutaj. Mody wizualne poza Scatterer nie wpływają praktycznie w ogóle na obciążenie grafiki, bo wyświetlają jedynie tekstury 2D bez obliczania modeli.

Dobrze byłoby też wyłączyć kompa z gniazdka, otworzyć obudowę i odkurzyć go porządnie. Nie zdejmuj tylko czasem radiatorów, bo będziesz musiał wymienić pastę termoprzewodzącą. I mówię tu żebyś odpiął nie dlatego że może Cie prąd kopnąć, tylko dla tego że możesz coś zewrzeć i usmażysz kompa na amen.
Jakiś czas temu mój komputer też zamieniał się w 600W piekarnik, poszedłem do elektronicznego za całe 15zł kupiłem wentylator 120mm, i zamontowałem klejem na gorąco z przodu obudowy w miejsce zaślepek na napędy CD. Efekt ? Z 80 stopni, zbiłem na 45. Może nie wygląda to najpiękniej, ale ja jestem z tych ludzi dla których liczy się to jak komputer działa a nie jak wygląda.
« Ostatnia zmiana: Śro, 08 Lip 2015, 19:00:28 wysłana przez angorek »
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Śro, 08 Lip 2015, 19:55:45
Odpowiedź #3

Offline Wiarus

• Kapral
  • **
Dzięki, na pewno spróbuję!  :)

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 08 Lip 2015, 19:55:45 »

Śro, 08 Lip 2015, 20:14:50
Odpowiedź #4

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Nie mam fotki, ale kiedyś jak miałem problemy z wiatrakiem proca, to zdjąłem obudowę, rozmontowałem starą lampę, z klosza zrobiłem przejściówkę, przyczepiłem na drutach do kompa tak, że mniejszy otwór wchodził w wentylator proca, a od strony większego otworu klosza podczepiłem znaleziony w piwnicy 30letni wiatraczek na upały średnicy 30 cm. Z dziur w przednim panelu na dodatkowe dyski powiewał ciepły zewirek, żadnych więcej problemów z temperaturą proca :)

Śro, 26 Sie 2015, 11:27:38
Odpowiedź #5

Offline Wiarus

• Kapral
  • **
Dzięki za porady. Gdy przeszły upały temperatura utrzymuje się na 46-60 st. C.

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 26 Sie 2015, 11:27:38 »