Autor Wątek: N  (Przeczytany 11095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 10 Mar 2015, 18:34:27

Offline bajojajo

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
N
C
« Ostatnia zmiana: Pon, 14 Sie 2017, 19:21:47 wysłana przez MaciheiKSP »

Śro, 11 Mar 2015, 03:02:55
Odpowiedź #1

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Skoro już wymieniać swoje ulubione, to może warto byłoby coś ciekawego napisać? Jakieś fakty? Może zdjęcia lub symulowane grafiki?

Reklama

Odp: N
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 03:02:55 »

Śro, 11 Mar 2015, 08:49:23
Odpowiedź #2

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Najciekawszym ciałem niebieskim we wszechświecie jest Ziemia.
A co takiego wyjątkowego jest w Ziemi?
Otóż, odkryto na niej biologiczne dowody na istnienie życia.
A są Kerbale śmiący twierdzić, że być może niektóre z tych form są inteligentne.

Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Śro, 11 Mar 2015, 14:29:19
Odpowiedź #3

Offline bajojajo

• Szeregowy
  • *
k
« Ostatnia zmiana: Pon, 14 Sie 2017, 19:22:00 wysłana przez MaciheiKSP »

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 14:29:19 »

Śro, 11 Mar 2015, 16:49:47
Odpowiedź #4

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Rly? Jako źródło podajesz stronę z "para" w nazwie? :P Przecież mają tam teorie, że Ziemia jest w środku pusta :DDD

A najciekawszym ciałem niebieskim - zdefiniowanym jako obiekt widoczny na niebie - jest Galaktyka Andromedy. A raczej będzie najciekawszym za kilka milionów (-liardów?) lat.

Bardzo mocno chciałbym dożyć tego widoku. Już teraz, gdy patrzę się w gwieździste niebo, potrafię sobie wyobrazić całą tą przestrzeń w sposób tak realistyczny, że dostaję chwilowego osłabienia. Jakby w dodatku wystawała nam na środku galaktyka, co do której byłbym świadomy jej wielkości, chyba mój sposób pojęcia wielkości przestrzeni znacznie by się zmniejszył. Samo SOI Słońca jest dla mnie gigantyczną przestrzenią, Galaktyka1 jest już w ogóle nie do ogarnięcia.

1 Ot, taka ciekawostka: w encyklopedii PWN z Bardzo Dawna™ pochodzą dwie definicje słowa "galaktyka", które niczym "kościół" różnią się tylko wielkością pierwszej litery. Słowo "galaktyka" oznacza - jak dziś - skupisko gwiazd, zaś słowem "Galaktyka" opisuje się jedną konkretną galaktykę, w której żyjemy, dziś zwaną Drogą Mleczną.

Śro, 11 Mar 2015, 17:36:59
Odpowiedź #5

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Ciężko mi mówić o planetach pozasłonecznych, bo nasza wiedza o nich jest niewielka. Jeżeli miałbym wybrać najciekawszy obiekt w Układzie Słonecznym(wyłączając Ziemie) napewno byłby to Saturn.

Sama planeta bardzo ładna i ciekawa, ma też bardzo ciekawe i różnorodne towarzystwo(Gwiazda Śmierci, czyli Mimas, jedyny znany księżyc z gęstą atmosferą, czyli Tytan). Planeta o średnicy równikowej 120,5 tyś km(co przy niecałych 400tyś km odległości dzielącej Ziemie i Księżyc jest dla mnie ogromną wartością w porównaniu do nas), z wielkimi i jasnymi pierścieniami z około sześćdziesięcioma satelitami naturalnymi. Szkoda tylko, że dzieli nas taka ogromna odległość. W sumie w Układzie Słonecznym wszystko jest ciekawe i godne uwagi, ale Saturn to dla mnie zdecydowany lider i wizytówka naszego układu.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 17:36:59 »

Śro, 11 Mar 2015, 19:29:37
Odpowiedź #6

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Istnieje przypuszczenie, że NASA wdała się w projekt wymiany międzyplanetarnej z Ebenianami. 12 osób miało polecieć w statku obcych na ich planetę, a jeden Ebenianin miał zostać na Ziemi. Astronauci rzekomo opisali ustrój i obyczaje kosmitów.

Wszyscy stali bywalcy tego forum chcieliby aby trzymało ono jakiś poziom więc proszę odpuść sobie takie posty. Jeśli chcesz się dokarmiać bzdurami wyssanymi z kciuka to są do tego inne fora takie jak te, do którego adres podałeś.

ale nie róbcie tu proszę F.C.U., czyli Forumowego Centrum Ufologii
Do tego jesteś strasznym hipokrytą.

Tak zdaję sobie sprawę, że to tylko forum o grze, że czasem piszą tu dzieciaki i że nigdy nie będzie tutaj poziomu jak na jakimś kosmonauta.net ale takie posty trzeba tępić.

A co do Gliese 581c to nie mamy zielonego pojęcia z czego składa się jej atmosfera, z modeli, które szacują temperaturę owej planety wynikałoby, że Ziemia ma średnią temperaturę -17 stopni (nie uwzględniają one efektu cieplarnianego).

Śro, 11 Mar 2015, 20:12:54
Odpowiedź #7

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 45
  • A może zbudujemy wielkiego, drewnianego borsuka?
Bez dywagacji.

Odnośnie Shooktea... Zderzenie Drogi Mlecznej z M31, czyli Galaktyką Andromedy za jakieś 4 mld lat, czyli jeszcze na krótki czas zanim nasze słońce przekształci się z czerwonego olbrzyma w białego karla (za mała masa na supernową ;))

A jeśli chodzi o mnie. To Betelgeuse wraz z Jowiszem są zdecydowanie bliscy. Ta pierwsza bestia o masie 15-20 słońc  i znajdująca się 427 lat świetlnych od nas może albo za naszego życia albo w przeciągu najbliższych 50 tys lat zdrowo pierdyknie.

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Mein Hund hat keine Nase!
– Und wie riecht er dann?
– Schrecklich!

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 20:12:54 »

Śro, 11 Mar 2015, 22:11:17
Odpowiedź #8

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Jeżeli chodzi o tą gwiazdę, Betelgeuse nawet kiedy wybuchnie, zobaczyć to z ziemi można dopiero 427 lat po wybuchu, więc by to zobaczyć jeszcze za życia, musiałaby już dawno wybuchnąć.

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Śro, 11 Mar 2015, 22:37:59
Odpowiedź #9

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 45
  • A może zbudujemy wielkiego, drewnianego borsuka?
Jeżeli chodzi o tą gwiazdę, Betelgeuse nawet kiedy wybuchnie, zobaczyć to z ziemi można dopiero 427 lat po wybuchu, więc by to zobaczyć jeszcze za życia, musiałaby już dawno wybuchnąć.

Ale i tak patrzysz na nią z 427 letnim opóźnieniem :). Teleskopy też. ;)
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Mein Hund hat keine Nase!
– Und wie riecht er dann?
– Schrecklich!

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 22:37:59 »

Śro, 11 Mar 2015, 22:54:09
Odpowiedź #10

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Betelgeuse to naprawdę ciekawa rzecz - po wybuchu będzie miała jasność dorównującą Księżycowi. Ile bym dał, by za swojego życia jeszcze zobaczyć jej wybuch. Cóż, może już dawno wybuchła, tylko my o tym nie wiemy jeszcze?

Śro, 11 Mar 2015, 23:12:19
Odpowiedź #11

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
A ja sobie za to przeczytałem wszystkie części tego niby raportu o Ebenach. Generalnie to jest to stek bzdur pisany przez kogoś, czyja wiedza o kosmonautyce jest na poziomie gimnazjum. Z raportu wynika, że na naszej planecie nie istnieje naukowiec rozumiejący co to takiego inklinacja orbity, a rzekoma załoga wymiany to jacyś kompletni idioci.
Czysta fikcja nie najwyższych lotów.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 11 Mar 2015, 23:12:19 »

Czw, 12 Mar 2015, 17:04:49
Odpowiedź #12

Offline bajojajo

• Szeregowy
  • *
O
W
« Ostatnia zmiana: Pon, 14 Sie 2017, 19:22:17 wysłana przez MaciheiKSP »

Czw, 12 Mar 2015, 17:39:13
Odpowiedź #13

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Haha, skisłem xD (naprawdę kogoś śmieszy ten zwrot? ja go tu tylko ironicznie użyłem)
Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.

Jesteś hipokrytą, skoro najpierw prosisz, by nie tworzyć Forumowego Centrum Ufologii. Ty dajesz do zrozumienia, że wierzysz w całą akcję, pisząc w drugim poście "Istnieje przypuszczenie", co rozumiem (jak chyba większość tutaj) jako "gdzieś usłyszałem i wg. mnie może być to możliwe, bo inaczej bym tego nie opisywał".

Zaś wypowiedzi "ty sam stanowisz dowód istnienia kosmitów. Ja w to kurcze sam nie wierzę!!!" się dziwię. Nie wierzysz w kosmitów? Bo ja tak. Wszechświat jest zbyt duży, byśmy mogli być jedyni tutaj.

I dlatego też do listy "Najciekawszych planet" dopisuję niniejszym wszystkie (nieznane nam niestety, poza Ziemią) planety, na których istnieje życie.

Pozdrawiam :P

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 12 Mar 2015, 17:39:13 »

Czw, 12 Mar 2015, 17:55:12
Odpowiedź #14

Offline bajojajo

• Szeregowy
  • *
O

Z