To twój program i zrobisz jak będziesz uważał.
1. Ja mam też projekt do szkoły związany z mechaniką orbitalną i ja niestety muszę go napisać w C++ i WinAPI, mimo, że nie cierpię WinAPI, bo jest zbyt niskopoziomowe i też bym chętnie napisał to w jakimś wysokopoziomowym API. Jednak jakbyś wybrał taki Visual Basic, to byś miał dużo łatwiej niż w Excelu - Excel nie służy do pisania programów, a w VB czy C# masz pełno bibliotek do najprzeróżniejszych rzeczy oraz wszystko jest wysokopoziomowe.
2. A tu byś się zdziwił, jest dużo firm, które wcale nie używają Office. Masz rację, ale pamiętaj, że pakiet biurowy to nie tylko Microsoft Office, podobnie jak system operacyjny to nie tylko Windows, a twoja aplikacja będzie wymagała MS Office i co za tym idzie, Windowsa.
3. Polenizowałbym. Dużo łatwiej byłoby mi napisać tą aplikację w jakimś wysokopoziomowym języku programowania i odpowiedniej do tego bibliotece, niż bawić się w pisanie w czymś, co nie służy do tego.
4. W językach zarządzanych jak C# czy VisualBasic też.
5. j.w. Masz graficzne narzędzie, w którym wybierasz sobie element(czyli przycisk, suwak itd.) i wsadzasz go w okienko, a potem klikasz na niego dwa razy i oprogramowujesz go.
6. Twoja sprawa
7. j.w., lecz powtórzę poraz kolejny: Excel nie służy do pisania aplikacji.
Nie myśl tylko, że staram się ciebie do czegoś namówić
Przedstawiam ci tylko swój punkt widzenia, bo uwielbiam takie dyskujse
Zrobisz jak będziesz chciał, to twoja aplikacja i mi nic do tego.