Autor Wątek: Nowy Pc czy PS4  (Przeczytany 5768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 25 Paź 2014, 23:38:06

Offline Hard Gimbus

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Otóż tak, mój stary komputer ledwie co daje radę z grami. I się tak zastanawiam co lepiej wybrać nowego PC czy PS4. Mój budżet wynosi ok. 3800 zł. Sprzęt szczególnie byłby do gier multiplatformowych np GTA, AC. Pytanie zadaje na tym forum, bo liczę, że moje pytanie nie wywoła wojny. Proszę o odpowiedź, i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Hard Gimbus.

Nie, 26 Paź 2014, 00:30:32
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Kupując PS4, jakieś akcesoria i średni TV dostajesz spokój z hardware na kilka lat, zostanie ci też kasa na kilka gier. Z kolei gry PC ostatnio doznały sporego skoku wymagań związanego z wydawaniem pierwszych gier wyłącznie na nowe konsole, np AC: Unity które wstępnie wymaga procesora klasy i7. Jestes chyba w stanie zbudować taką maszynę - kupując dobry sprzęt po premierze PS3 również długo można było grać bez wymiany.

Musisz zadać sobie także kilka pytań:
- jesteś w stanie regularnie opłacać abonament Playstation Plus? Bez tego sporo się traci, PC nie ma tego problemu.
- czy będzie cię stać na gry konsolowe? Różnica cen sprzętu na korzyść konsoli zniweluje się już po kilku tytułach. Jeśli ogrywasz tytuły długimi tygodniami, wraz z abonamentem będzie to fajna opcja. Jeśli wolisz więcej gier PC jest dużo ekonomiczniejsze - premierowe gry są tańsze, a promocje obowiazujace także duże tytuły nierzadko są rzędu 50-75% - do tego dochodzi dużo szerszy katalog tytułów, obejmujacy gry większości generacji.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Nowy Pc czy PS4
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 26 Paź 2014, 00:30:32 »

Nie, 26 Paź 2014, 07:21:48
Odpowiedź #2

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Ja bez względu na ekonomię grania doradzam peceta. Za 3800 złotych można złożyć całkiem solidny sprzęt. Zakładam do tego, że peryferia już masz (albo przynajmniej część). Jeśli nie, to i tak za wspomnianą kwotę minus peryferia, można coś ulepić. Pecet ma o wiele więcej zastosowań oprócz samego grania - i to właśnie jest mój koronny argument którego raczej nie trzeba wyjaśniać. A w materii samego giercowania - mody do gier. Na kompie modowanie gier nie stanowi większego problemu, a w przypadku wielu tytułów właśnie mody są solą tej ziemi. Nie szukając daleko - kerbale lub osławiony skajrim. Ponadto na kompie wszystko lepiej wygląda, nie mówiąc o elastyczności przeróżnych ustawień - nie pasuje motion blur lub hdr? Można wyłączyć w większości przypadków.

Nie, 26 Paź 2014, 08:34:12
Odpowiedź #3

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Ja bym wybrał PS4 tak jak to zrobiłem kilka miesięcy temu i jestem bardzo zadowolony. Owszem, mam też laptopa, ponad dwuletniego, ale właśnie w tym był problem, że po około 3 latach koniecznie będzie choćby niewielka modernizacja sprzętu, żeby mógł uciągnąć w przyzwoitej jakości nowe gry. Z konsolą nie ma takich problemów. Spójrz nawet na PS3 i Xboxa 360. Bez zadyszki odpalają GTA V. A pecetowcy czekają wciąż, co z tego, że może minimalnie brzydziej będzie (grałem, nie przeszkadzało mi to), ale będzie płynnie. PS4 przez najbliższe 7 lat nie musisz tykać, wystarczy odkurzyć, bo kurzy się niemiłosiernie, ale nic nie trzeba zmieniać. Kończąc wypowiedź. Nie jestem po żadnej stronie w wojnie PC vs. konsole, ale skoro masz kompa działającego to go zostaw, do zadań "biurowych" i rozwal się na kanapie, weź pada do ręki i odpal Wolfa, Watch_Dogsy, AC IV lub darmowego Blacklighta, War Thundera, w przyszłości też PlanetSide 2 i Loadout, które nie wymagają abonamentu PS+ do grania (od Blacklighta licząc). Naświetliłem sytuacje, ale wybór należy do ciebie.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 26 Paź 2014, 08:34:12 »

Nie, 26 Paź 2014, 09:48:46
Odpowiedź #4

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Tak czy siak, ostateczną decyzję i tak musisz podjąć sam, bo tylko ty znasz swoje wymagania. Zważ czy bardziej potrzebujesz urządzenia multimedialnego, wygodnego ale zamkniętego, czy platforme otwartą, ze wszystkimi tego zadami i waletami. A przede wszystkim przeanalizuj swoje potrzeby.

Osobiście wybralbym PC, bo lubię gry występujące wyłącznie na nim i nie będę wyłącznie na nim grał. Gdyby istniała platforma, zamknięta, ale z pewnym potencjalem na modowanie, posiadająca całą bibliotekę Steam w sensownej cenie (nieco powyzej PS4/XBone)... marzenia.

Nie, 26 Paź 2014, 10:31:30
Odpowiedź #5

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Gdyby istniała platforma, zamknięta, ale z pewnym potencjalem na modowanie, posiadająca całą bibliotekę Steam w sensownej cenie (nieco powyzej PS4/XBone)... marzenia.

Tak trochę z offtopu, było kiedyś info o konsoli obsługującej steam.

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 26 Paź 2014, 10:31:30 »

Nie, 26 Paź 2014, 10:49:38
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
To była mała podpucha. Nie wiem kiedy wyjdą SteamBoxy, ale obawiam się że będą droższe od konsol i podobnych bebechami  komputrów :/

Nie, 26 Paź 2014, 11:31:53
Odpowiedź #7

Offline Koper

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 8
Bo SteamBoxy to tak naprawdę będą zwykłe PC, produkowane przez różne firmy, ale działające pod kontrolą systemu SteamOS (bazującego bodajże na Debianie). Miały chyba mieć premierę gdzieś teraz, ale z powodu przeprojektowania pada Valve przesunęło premierę chyba na początek 2015.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 26 Paź 2014, 11:31:53 »

Nie, 26 Paź 2014, 13:03:44
Odpowiedź #8

Offline Hard Gimbus

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Po części podjąłem już decyzje ponieważ, mam stary komputer ok. 7 lat i który zaczyna już ,,konać". Więc złoże Pc za te pieniądze i kupie sobie PS3 jak coś zostanie, a do wakacji mam zamiar nazbierać na PS4. A upgrejd PC co 3 lata to dla mnie, żaden problem.

Wto, 28 Paź 2014, 12:53:02
Odpowiedź #9

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Komputer za 3000/3800zł zacznie tracić na wydajności (wobec gier) dopiero gdzieś po 4-5 latach, a dyskomfort zaczniesz odczuwać dopiero gdzieś po 7-8. Przy tym oczywiście podkreślam chodzi o komputer złożony samemu bez dodatkowych urządzeń (monitor, mycha, klawiatura)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 28 Paź 2014, 12:53:02 »

Wto, 28 Paź 2014, 13:43:49
Odpowiedź #10

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Mój komputer (config w podpisie) kosztował bez peryferiów około 2500zł. Najnowsze gry działają na około 80% jakości grafiki całkowicie płynnie, te lepiej zoptymalizowane na 100%. Peryferia można nie tak drogo kupić na Allegro i zmieścić się w 3000zł. Jak nie obrabia się potężnej grafiki ani nie majstruje w CADach to i7 jest całkowitym zbytkiem, i5 w zupełności wystarczy.
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance

Wto, 28 Paź 2014, 14:31:49
Odpowiedź #11

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • 卐卐卐卐卐卐卐
@up Mółbyś oszczędzić instalując Gigabyte GF 750 WindForce, bo to samo a taniej i jeszcze podkręcona fabrycznie. I dorzucić RAM-u.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 28 Paź 2014, 14:31:49 »

Wto, 28 Paź 2014, 17:30:18
Odpowiedź #12

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
RAM będzie dołożony w najbliższej przyszłości. Co do grafy jest to wersja OC od Gigabyte z pamięcią własną 2GB.
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance

Śro, 29 Paź 2014, 21:39:11
Odpowiedź #13

Offline Blue Storm

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 4
Osobiście wybrałbym PC i tobie też to radzę. Może wymienię kilka swoich argumentów:
- Możliwość gry przy 60 fps w każdy tytuł jaki byś sobie wymarzył
- Gry pod względem graficznym o niebo przewyższają te z PS4
- Antyaliasing...
- Ilość gier na PC jest większa niż suma gier na PS4, PS3, XONE, X360 i PSP łącznie
- Darmowy multiplayer
- PC nie służy tylko do grania
Będąc na tegorocznym PGA miałem przyjemność ogrania AC: Unity na XONE (nie różni się od wersji PS4 graficznie), Gra chodziła pomiędzy 15-25 fps (poziom teoretycznie niegrywalny na dłuższą metę) a o antyaliasingu to można tylko sobie pomarzyć . To samo tyczyło się reszty gier (typu Destiny, Dead Rising 3), piksele, pokaz slajdów i ogólna kaszana na ekranie. Konsol nie polecam, za kwotę 3800 zł spokojnie kupisz sprzęt, który kilkukrotnie przewyższy możliwości konsol.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 29 Paź 2014, 21:39:11 »

Czw, 30 Paź 2014, 14:55:42
Odpowiedź #14

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • 卐卐卐卐卐卐卐
3800 za kompa? Niektóre grafiki kosztują ponad 4000...