Autor Wątek: Kółko podniecania się kometą ISON  (Przeczytany 3805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 27 Lis 2013, 21:05:29

Offline Schulze13

• Plutonowy
  • Reputacja: 13
  • Nie mam pojęcia co robię.
O tak. Kometa jest widoczna od dłuższego czasu... i coś cicho. 28 listopada będzie osiągać peryhelium. I będzie widoczna w dzień! O ile się nie zdezintegruje.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Śro, 27 Lis 2013, 21:32:56
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
W jakiej części nieba ją widać? Mam nadzieję że będzie jasna, bo mam strasznie zanieczyszczone światłem miasto :/
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Kółko podniecania się kometą ISON
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 27 Lis 2013, 21:32:56 »

Śro, 27 Lis 2013, 22:36:12
Odpowiedź #2

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Obecnie w żadnej.
Kometa podeszła tak blisko słońca, że jego blask uniemożliwia jej dojrzenie nawet lornetką. Jak ktoś chce próbować, to proszę bardzo - można ok. wschodu słońca.

Niestety, są już dowody na to, ze więcej już jej nie dojrzymy. Nowe analizy widma wskazują, że to ostatnia podróż tej komety. Jądro się albo już rozpadło na pył, albo właśnie rozpada. Już wiadomo jednak, że będzie to widowiskowy niewypał.

W każdym razie jego emisja gwałtownie zahamowała. Jeżeli NASA się myli, to ponownie ujrzymy ją w II tygodniu grudnia. A jeżeli się nie myli, to już nie ujrzymy,bo stanie się tylko chmurką pyłu.

Obecnie lepsza jest do oglądania kometa Loveloy - jest obecnie niedaleko przedłużenia końcówki dyszla Wielkiego Wozu. Widać ją praktycznie całą noc. Ale potrzebna jest jasna lornetka - 7x35/8x40/10x50/12x60.

Jest jeszcze jedna kometa, która obecnie ucieka od słońca, ale jest słabiutka bez dobrego teleskopu nie do zobaczenia.

Czw, 28 Lis 2013, 01:31:55
Odpowiedź #3

Offline jaro738

• Kapral
  • **
C/2011 W3 (Lovejoy)

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 28 Lis 2013, 01:31:55 »

Czw, 28 Lis 2013, 19:13:23
Odpowiedź #4

Offline Schulze13

• Plutonowy
Stream NASA nt. komety ISON. Już jest blisko!
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub polonistą, gdyż każdy post niewłaściwie czytany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Sob, 30 Lis 2013, 12:44:47
Odpowiedź #5

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Potwierdzono rozpad komety ISON.
Spotkanie ze słońcem przetrwał mały fragment jądra, który co prawda ma ogon, ale nie osiągnie takiej jasności jak pierwotnie zakładano. Może być nawet niewidoczny w lornetkach.

Ale ISON pożegna się z nami w wielkim stylu, wręcz apokaliptycznym. :)
Oceniono, że oderwane fragmenty, w okolicach Nowego Roku przetną orbitę ziemi. Kolizja ma 70% prawdopodobieństwa.

Może nie będzie to Dzień Zagłady, ale czekają nas bardzo jasne deszcze meteorów, a nie wykluczone są meteoryty (czyli te, które dolecą do powierzchni ziemi i dadzą się znaleźć) i duże bolidy (kłania się Czelabińsk).

Modlić się więc o ciepłe noce i bezchmurną pogodę w okolicach przełomu roku. :)

A jak ktoś się boi, niech kopie schron, zanim ziemia zmarźnie... :D

PS.

Przewidywane deszcze meterów 24.12-10.01. Maksimum nasilenia - 31.12.
« Ostatnia zmiana: Sob, 30 Lis 2013, 12:48:11 wysłana przez Madrian »

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 30 Lis 2013, 12:44:47 »

Śro, 04 Gru 2013, 15:11:27
Odpowiedź #6

Offline Schulze13

• Plutonowy
Dzięki za kompetentne informacja nt. komety. Z braku czasu mogę przytoczyć jedynie obrazy z SOHO i SDO