A jeśli ktoś nie czuje się w głębi Polakiem?
Serio ? A kim się czujesz ? Chińczykiem ? A może Marsjaninem ?
Chorwatem.
* ucieka przed linczem po ostatnim meczu, gdy na początku śpiewał dwa hymny *
na szczęście nie musimy umierać za kraj.
Jak to nie? Pierwszy lepszy konflikt i wszyscy z A w książeczce są wzywani do odbycia służby. To, że nie idzie się już do wojska na odbycie tej "zasadniczej służby" i to, że większość z nas nie wie, jak obsługiwać broń, nic nie zmienia.
Pójście na wybory, nie szkodzenie krajowi, i bronienie jego interesów w większości przypadków są wystarczające.
Jestem obecnie na tyle bezużytecznym kawałkiem mięsa, że moje zniknięcie Polsce nie zaszkodzi.
zmienić możesz co najwyżej obywatelstwo.
Jest to częścią mojego planu na życie.
Narodowość jest głównie postrzegana przez kraj urodzenia i pewien krąg zachowań, poglądów etc.
TL;DR: Z tych trzech rzeczy - kraj urodzenia, krąg zachowań, poglądy - tylko jedno nie pasuje, zgadnij, które.
Z powodu swoich zachowań byłem prawie zawsze uznawany za dziwnego. No bo dlaczego w trakcie rozmowy się na przykład tak uporczywie wpatruję komuś w oczy? Że niby kogoś podrywam?! Dlaczego z jednej strony jestem wobec odmieńców tolerancyjny jak lewak, ale z drugiej strony mam gdzieś polityczną poprawność i potrafię bronić swoich racji jak kuc? To, co w Polsce jest uznawane za dziwne zachowanie, na takich Bałkanach jest podstawowym elementem zachowania człowieka. Jak można nie patrzeć się komuś w oczy w trakcie rozmowy? Patrząc się w przestrzeń, ruszając głową itd. sprawiasz wrażenie kogoś, kto nie do końca jest pewny tego, co mówi... albo tego, do kogo mówi. Czasem kusi mnie, żeby takiemu komuś zadać pytanie "ty mówisz do mnie, czy do tego za mną?".
tak samo jak prawa człowieka
Pierwszym dokumentem, w którym wspomina się o prawach człowieka, jest Magna Carta z 1215. Wcześniej były jakieśtam prawa moralne, ale nikt nie był zobowiązany do ich przestrzegania.
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ, z których wiele z nich jest łamanych nie tylko w krajach Afryki czy Azji, ale również w Europie (w tym w Polsce) czy USA.