Autor Wątek: Czemu planeta mniejsza i lżejsza niż Jool ma większe SOI?  (Przeczytany 5375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 02 Maj 2016, 01:03:34

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Witam was serdecznie, korzystając z modu Kopernicus postanowiłem sobie dodać odpowiednika Saturna do KSP. Starałem się zrobić, by tak samo jak Saturn, była mniejsza i mniej masywna niż Jool. Jednak albo coś źle pokazuje, albo ja czegoś nie pojmuje, bo pomimo mniejszej średnicy i mniejszej masy planeta ta ma większe SOI niż Jool. Na moją logikę sfera wpływów zależy od grawitacji, a więc od masy, więc czemu mniej masywna planeta ma większe SOI niż bardziej masywna? Masa Joola to 4,233*10^24kg, mojej planecie wyszło 9,407*10^23kg, a więc sporo mniej, niż Jool. Ogółem parametry fizyczne(z wyjątkiem czasu rotacji) ma słabsze niż Jool, tylko ta nieszczęsna sfera wpływów jest większa. Zamieszczam także screeny tego, co pokazuje mi KSP:

Albo to jakiś błąd w KSP, albo ja czegoś nie rozumiem.

Pon, 02 Maj 2016, 03:19:09
Odpowiedź #1

Offline grabek77

• Plutonowy
  • Reputacja: 16
A nie jest przypadkiem tak, ze wlasnie szybkosc obrotu ma wplyw na sile przyciagania a zatem na wielkosc SOI ?
--
Pozdrawiam
Grabek

Reklama

Odp: Czemu planeta mniejsza i lżejsza niż Jool ma większe SOI?
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 02 Maj 2016, 03:19:09 »

Pon, 02 Maj 2016, 11:14:20
Odpowiedź #2

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
Zdaje mi się że twoja nowa planeta jest dalej położona od Jola. A więc słońce ma mniejszą dominację grawitacyjną. Planeta choć lżejsza ma większe pole grawitacyjne bo Słońce oddziałuje słabiej. Zapisz sobie SOI na obecnej odległości, edytuj planetę np. o kilka mln km dalej i jeśli SOI się zwiększy to by było to o czym mówię.

Tzn. Taka planeta karłowata- Sedna choć nędznie mała, nie ma w około siebie niemal NIC co mogłoby zrównoważyć jej dominacje, dlatego SOI pewnie ma duże. We wszechświecie CHYBA nie istnieje miejsce w której nie ma oddziaływania grawitacyjnego. Jeśli nie ma obiektu bliżej, oddziałują obiekty położone dalej.
Chyba że sobie całkiem zaszalałem i mówię bajki :D
« Ostatnia zmiana: Pon, 02 Maj 2016, 11:20:30 wysłana przez Wielki Piotr »

Pon, 02 Maj 2016, 17:29:25
Odpowiedź #3

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Masz rację, Wieli Piotr. Zasięg oddziaływania zależy nie tylko od masy obiektu ale także od jego oddalenia od innych masywnych ciał. wystarczy spojrzeć na promienie strefy Hilla dla ciał układu Słonecznego. Wokół Plutona można orbitować w odległościach znacznie większych niż od Ziemi.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 02 Maj 2016, 17:29:25 »

Pon, 02 Maj 2016, 17:38:28
Odpowiedź #4

Offline JW

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
We wzorze na promień SOI r ≈ a*(m/M)^(2/5) jest długość półosi wielkiej orbity (symbol "a"), czyli odległość ciała od obiektu nadrzędnego ma znaczenie.

Pon, 02 Maj 2016, 23:01:01
Odpowiedź #5

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Racja, odległość od słońca ma tu znaczenie. Na próbę oddaliłem planetę prawie 2x dalej i sfera wpływów zwiększyła się również jakieś +- 2x.

Dzięki za wyjaśnienia.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 02 Maj 2016, 23:01:01 »